tisdag, mars 30, 2010

LHC Large Hadron Collider i CERN jagar Higgs partikel

Klicka på bilderna för att få en uppfattning om projektets fysiska dimensioner

Succé för partikelkollisionsmanicken

Jag försöker verkligen förstå hur energin som frigörs under partikelkollisionerna, ska ge kunskap om hur universum bildades och kommer varje gång till samma slutsats.

Så länge vi inte kan verifiera strängteorin och Higgs partikel samt mörk materia/mörk energi, blir det i alla fall bara teorier som resultat av experimenten.

För att vara snäll kan jag medge att det är kvalificerade gissningar, men definitivt inga sanningar.
"- Det här är ett stort genombrott. Vi tar oss dit ingen har varit förut. Vi har brutit ny mark för fysiken, sade Oliver Buchmüller som är en av de huvudansvariga för mångmiljardprojektet."
Det ska till nästan mirakulösa forskningsframsteg för att motivera de 40 miljarder kronor som LHC har kostat hittills plus driftskostnad 6 miljarder per år. Sveriges deltagande i projektet kostar oss 200 miljoner per år.

Det är högst intressant med den eufori som visas i forskarvärlden, över att gudspartikelns (Higgs partikel - Higgs boson) gåta ska avslöjas vilket jag tror är att hoppas för mycket.

De observerbara resultat som följer av partikelkollisionerna, är fenomen som varar under så kort tid så att det kanske inte kan verifieras eftersom det inte handlar om stabila värden och det är långt mellan detektorerna.

Jag tror att förhoppningarna om gudspartikeln och farhågorna för svarta hål, är kraftigt överdrivna och överdramatiserade.

Klicka på ▼LHC▼ för att läsa allt i bloggen om partikelacceleratorn. Där finns massor med informationslänkar.

Inga kommentarer: