måndag, mars 01, 2010

Jakt på lodjur


För inte så länge sedan drog 12000 (tolvtusen) tappra jägare ut i naturen för att avrätta 27 livsfarliga vargar. 444 jägare per varg.

Nu har 10000 lika tappra jägare fått tillstånd att fälla 209 stora vackra kattdjur i våra skogar och i dag börjar det smälla bland tall och gran. Eftersom endast 48 jägare per lodjur har anmält sitt intresse, har det utlysts belöningar till de pricksäkraste. Om det inte räcker med skottpengar, övervägare man att börja med lodjursjaktutbildning, men först nästa år enligt Jägareförbundet.

Citat Björn Sundgren på Jägareförbundet i Norrbotten:
" För de flesta jägare är det här helt nytt. Det är en ny jaktsäsong och en ny jaktform."

Lodjursfällorna som har ifrågasatts, är tillåtna även denna jaktsäsong.
"Världsnaturfonden krävde förbud mot fällor inför årets licensjakt. Men när jakten startar idag så är alla fällor som användes förra året tillåtna. När vi pratar med handläggaren på Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet säger han att en utredning av fälljakten ska göras, och menar att det är svårt att dra några slutsatser från undersökningen som gjordes av SVA då det var så få djur i studien."

Om fälljakt

Det var ju rätt få lodjur som skulle avrättas den gången så det statistiska urvalet blev nog tillräckligt, men saknas viljan så saknas resultatet.
Jägarnas syn på spektaklet
Lodjuren har ingen talan, men det finns goda skäl att främja lodjursstammen. Mycket bra artikel!
Läs mera om lodjur

Inga kommentarer: