måndag, mars 15, 2010

Anonymitet på internet


Det bjuds ut många uppkopplingsfunktioner där användaren garanteras absolut anonymitet. De flesta av servrarna återfinns i USA, Ryssland och Kina.

Anonymitetsbubblan sprack i dag när KTH-terroristen spårades och greps.

Det är naturligtvis bra att det finns anonymitetstjänster med tanke på de hotade dissidenterna i totalitärt styrda länder, som vill hålla kontakt med omvärlden, men samtidigt känns det tryggt att en terrorist som kommunicerar på nätet, kan spåras upp.

Just i dag känns det bra, men hur känns det när mullorna i Iran spårar upp någon som avslöjar de muslimska galningarnas framfart?

Finns det någon lösning?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror inte det finns nån lösning på det. Antingen kan man vara anonym på nätet, eller också kan man inte det. Kan man det kan det användas av verkliga terrorister. Kan man inte det kan mullor spåra upp regim-kritiker.

(Ja, man kan ju vara anonym genom att kopppla upp sig via Svenssons oskyddade nät från en bil utanför huset eller via småföretagets osäkrade nät mitt-i-stan om man bor i en hyfsat stor by. Men bortsett från den möjligheten.)

Frågan är vad som är minst dåligt. De flesta som deltar i debbatten anser förmodligen att anonymiteten är viktigast. Förmodligen anser större delen av Sveriges befolkning att möjligheten att spåra galningar med skjutvapen och pedofiler är viktigast.

Sodom sa...

Nu postade han ju inlägget på 4chan.org anonymt, däremot står det ingenstans att han använde någon typ av anonymiserings-tjänst.. Eller var någonstans såg du den informationen?