onsdag, februari 12, 2020

Migrationsverket

Migra­tions­verket på DN Debatt: Sverige ska inte vara en fristad för poten­ti­ella terro­rister

På tisdagen publicerade Dagens Nyheter en debattartikel av verkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.


Där säger han att det är stötande att personer som bedöms vara säkerhetshot i princip får samma förmåner som personer med alternativ skyddsstatus

Bland dem som söker asyl eller uppehållstillstånd i Sverige upptäcker Migrationsverket ibland misstänkta säkerhetshot. Då lämnar verket över informationen till Säkerhetspolisen och ibland till polisen för utredning. I de flesta fall bedömer Säpo att personen inte utgör ett hot mot Sverige men i vissa fall bedöms säkerhetshotet som så stort att ansökan bör avslås. När dessa personer inte går att utvisa på grund av situationen i hemlandet blir de kvar i Sverige.

Migrationsverket har tidigare prövat att ge dessa personer anstånd med att verkställa utvisningen eller avvisningen, vilket i princip betyder att de har rätt att vistas i Sverige men exempelvis inte kan arbeta och resa fritt i Schengen. I en dom från Migrationsöverdomstolen i december 2018 blev det stopp för det, och verket behöver nu ge dessa personer ett tillfälligt uppehållstillstånd istället.

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik är djupt kritisk till det lagstöd som ger potentiella säkerhetshot rätt till boende och stöd, trots att de fått ett utvisningsbeslut. Arkivbild.

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik är djupt kritisk till det lagstöd som ger potentiella säkerhetshot rätt till boende och stöd, trots att de fått ett utvisningsbeslut. Arkivbild.

Många personer som Säpo bedömer som säkerhetshot har i dag rätt till boende och stöd i Sverige, trots att de fått ett utvisningsbeslut. Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik är kritisk till regelverket och kräver att regeringen tar tag i frågan.

Enligt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) ska ett lagförslag remitteras under våren.

Under 2019 fick 22 personer som Säkerhetspolisen bedömde som säkerhetshot tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige. Detta då de inte kunde utvisas på grund av risk för dödsstraff, tortyr eller omänsklig eller förnedrande behandling.

Ett uppehållstillstånd innebär rätt till förmåner som bostadsbidrag, barnbidrag, underhållsstöd och föräldrapenning. Man kan även få ett svenskt id-kort och ibland ett främlingspass vilket ger möjlighet att resa inom Schengen och till andra länder.

Nej från överdomstolen

– Ser man på de som får avslag i dag, då de inte når upp till rätten för skydd, då blir de av med allt: bostad, dagersättning och så vidare. Så säkerhetshoten får bättre rätt än vanliga asylsökande, säger Mikael Ribbenvik, som i en debattartikel i Dagens Nyheter efterfrågar ett nytt regelverk för Migrationsverket att förhålla sig till.

Under 2017 försökte verket etablera en ny praxis för just de här personerna, genom att sluta bevilja tillfälliga uppehållstillstånd och i stället sätta ärendena i vänteläge till dess att det går att genomföra utvisningen. Det innebar att förmånerna som kommer med ett uppehållstillstånd försvann, likaså möjligheten att resa.

Men Migrationsöverdomstolen kom fram till att förfarandet saknade stöd i lagen, och sedan dess har verket fått bevilja tillfälliga uppehållstillstånd för dessa personer.

En utredning för att se över regelverket för utlänningsärenden med säkerhets­aspekter tillsattes av regeringen 2018 och ska redovisas senast den 31 mars. Mikael Ribbenvik befarar att denna fråga inte kommer att vara med i utredningen.

– Det är viktigt att vi påtalar den här frågan, och att den behöver adresseras i utredningen.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson skriver i en kommentar till TT att regeringen planerar att remittera ett lagförslag i frågan under våren.

"Det är inte en acceptabel situation. Ordningen har gällt länge i Sverige, under regeringar av olika färg. Vi har påbörjat ett arbete för att hitta en lösning som är både effektiv och rättssäker".

Attraktivt Sverige

Från Migrationsverket önskas en ändring i utlänningslagen som tillåter verket att sätta ärenden på vänt, likt det system man använde 2017 innan domstolen dömde det olagligt.

Med dagens regelverk riskerar Sverige att bli attraktivt för "den här typen av personer", säger Mikael Ribbenvik.

– Och vi blir inte så högt sedda av andra länder. De har svårt att förstå att vi tycker att personerna är farliga men fortsätter ge dem pass och uppehållstillstånd.

Säkerhetspolisen har ingen kommentar till verkets förslag men håller med om de problem som pekas ut.

– Vi välkomnar den översyn av lagstiftningen som regeringen gör i och med den här utredningen, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo, och framhåller att de önskar en effektivare och tydligare lag.

– Vi delar också uppfattningen att det är problematiskt att individer som bedöms vara ett säkerhetshot, och som har ett utvisningsbeslut, är kvar i Sverige. Det är också problematiskt att tillfälligt uppehållstillstånd gör det lättare att stanna och verka i Sverige även när man bedöms utgöra ett säkerhetshot, säger Wernstedt.

Inga kommentarer: