måndag, februari 24, 2020

Kompetensregnet


"Kompetensregnet" ligger nog högt på listan över korkade uttryck.

Regnet kom men kompetensen uteblev.

Situationen 2015 var att mer än 150000 människor från Mellanöstern och Nordafrika sökte sig till Sverige för att få en säkrare och bättre tillvaro.

De kom inte hit för att förstärka arbetsmarknadskompetensen!

De kom hit för att de visste att vi skulle ta hand om dem!

Nu – år 2020 får kommunerna ta hand om resultatet av regeringarnas inkompetens!

Migranterna passiviserades av välfärdstomtar som inte begrep att det handlade om människor med energi och initiativkraft!

Resan hit visade att migranterna hade kompetens för överlevnad.

Politiskt korrekta stolpskott bland politikerna och nyhetsredaktörerna skapade en falsk bild av något som handlade om medmänsklighet!

"Tusentals välutbildade flyr till Sverige" skrev Sveriges Television 3/6 2015

"Aldrig tidigare har så många välutbildade flytt till Sverige, enligt en granskning som SVT Nyheter gjort. In i landet strömmar färdigutbildade ingenjörer, läkare och ekonomer. Antalet godkända civilingenjörer från utlandet har mer än fördubblats på bara ett år.

I Sverige sker just nu en massiv import – av kunskap. Av de flyktingar som kommer till Sverige har många med sig universitets- och högskoleutbildningar. En utländsk examen måste godkännas av universitets- och högskolerådet, UHR. Och myndigheten har aldrig haft fler ansökningar än nu.

– Vi har haft konstanta ökningar under en lång period och vi ser i år att det fortsätter öka, säger Lars Petersson, avdelningschef på UHR.

Efterfrågade ingenjörer

Myndigheten har fått ta in mer personal för att hinna med. Ansökningarna hos UHR har ökat med 55 procent de senaste fem åren. Han berättar att de som söker ofta är civil- eller högskoleingenjörer. Just den gruppen har mer än fördubblats på bara ett år. År 2013 godkände UHR 401 ansökningar från utländska civil- och högskoleingenjörer. Förra året, 2014, godkändes 920 ansökningar.

– Det här är ju en bristvara som förs rakt in i den svenska arbetsmarknaden, säger Lars Petersson.

Tilltagande kompetensregn

Den andra myndigheten som hanterar utländska examina ser samma utveckling. Hos Socialstyrelsen, som har hand om legitimationsyrken som läkare och tandläkare har ansökningarna också ökat kraftigt. Bara mellan 2013 och 2014 ökade ansökningarna där med 36 procent. Socialstyrelsen fick nyligen mer pengar av regeringen för att snabbare kunna ta hand om utländska examina. På UHR ser man inga tecken på avmattning i det kompetensregn som just nu faller över Sverige.

– Vi är fortfarande inne i ett läge där det ökar, säger Lars Petersson.

Inga kommentarer: