tisdag, februari 25, 2020

Kronogården Trollhättan

SVT:s nya debattprogram tvingas bort
från Kronogården: ”Kan väcka oro”

Premiären av SVT:s nya debattprogram skulle ha sänts från Kronans kulturhus i Trollhättan nu på onsdag kväll – men bara dagar före har kommunen satt stopp.

– Programmet kan väcka oro i Kronogården, säger Ulrika Strandroth Frid, stadsdirektör.

Onsdagens premiär av debattprogrammet Sverige möts: Direkt med temat integration och segregation skulle ha sänts från kulturhuset Kronan i Trollhättan. SVT:s redaktion hade kontaktat Trollhättans stad med önskemål om att vara där, och man enades om att biblioteket kunde vara lämpligt för flera veckor sedan.

Men i torsdags ändrade kommunen plötsligt sitt beslut och föreslog att produktionen flyttades till Kulturskolan N3, i en annan stadsdel.

”Kan få motsatt effekt”

Enligt Jorun Collin, projektledare för programmet, angavs motiveringen att risken med sändningen skulle vara för stor ur demokrati- och medborgarsynpunkt och att det skulle stigmatisera området ytterligare.

– Rent allmänt så kan jag förstå den rädslan, men vi har ett rigoröst säkerhetstänk kring vår sändning. Jag har svårt att se att vår sändning från Kronogården skulle ha stigmatiserat området. Risken är väl snarare förflyttningen därifrån gör det, säger hon.

Kunde inte ha ordinarie verksamheter

Trollhättans stadsdirektör Ulrika Strandroth Frid berättar att hon tog beslutet efter samråd med polis och berörda delar av kommunens verksamhet. Det huvudsakliga skälen enligt henne är att direktsändningen inte kunde separeras från övriga verksamheter i lokalen och att det skulle bli svårt att möta det intresse som sändningen skulle skapa.

– Normalt sett har vi ju lokala medier som bedriver journalistik i verksamheten kontinuerligt utan några som helst problem. Det är ju viktigt att alla myndigheter och verksamheter och boende känner sig trygga och kan bedriva sitt arbete i hela staden. Men just ifrån det här programmets upplägg och inriktning ser vi att det kan väcka oro i Kronogården och därför var det bättre att byta från Kronan till N3.

I programmet ska bland annat Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni, Trollhättans kommunalråd Paul Åkerlund(S) och Joakim Lamotte delta. Även boende i Kronogården är inbjudna.



Uppdatering 2020-02-26

Tre våldsamma upplopp i Kronogården – ingen har ställts till svars

Under tre dagar i december skakades området Kronogården i Trollhättan av våldsamma upplopp. Poliser och allmänhet attackerades och bilar sattes i brand. Över två månader senare har inte en enda person lagförts för upploppen. Bara ett brott har lett till åtal – en man som spottade på en polis.

Det handlar om minst 18 brott begångna i Kronogården i Trollhättan den 8, 9 och 12 december. Flera utredningar har lagts ned, till exempel ett fall av misshandel där en polis fick en flaska i huvudet.

Händelserna rubriceras av polisen som våldsamt upplopp under samtliga tre dagar då oroligheterna pågick. Två förundersökningar om våldsamt upplopp pågår fortfarande, en har lagts ned.

“Ett omfattande material”

– Vi har filmer från polisernas kroppskameror som vi ska gå igenom. Det är ett omfattande material. Men oftast ser vi bara en maskerad person som gör något och sedan springer därifrån, säger förundersökningsledaren Fredrik Brax.

Fredrik Brax, utredningschef på Polisen i Trollhättan. Foto: SVT

Enligt sammanställningen som polisen i Trollhättan tagit fram på SVT:s begäran har endast en utredning hittills lämnats in för åtal. Det rör en man som spottat på en polis och rubriceras som förgripelse mot tjänsteman.

Utredning pågår

En av utredningarna har journalisten och opinionsbildaren Joakim Lamotte som målsägande och sköts därför av Demokrati- och hatbrottsgruppen i Göteborg. Inte heller där har någon gärningsperson lagförts, utredningen är pågående. Exakt hur rubriceringen lyder vill polisen inte uppge.

”Någon misstänkt är ännu inte hörd, varför vi inte kan säga något om ärendet i nuläget, mer än att det är under utredning”, skriver förundersökningsledaren Andrea Hammar i ett mejl till SVT.

Tillbud och skador

Polisen i Trollhättan har under december 2019 även anmält 21 stycken tillbud och skador ”av mycket allvarlig karaktär i Kronogårdsområdet”. I polismyndighetens utredning av attackerna mot den egna personalen beskrivs förhållandena i området så här:

”Sedan några år har det med en viss regelbundenhet förkommit attacker mot poliser och annan blåljuspersonal. Det sker genom stenkastning och skjutande av raketer och så kallade bangers. De som attackerar gör det i större gäng och med huvor och halsdukar för ansiktena blir de ofta svåra att identifiera även om det finns bildmaterial från våra kroppskameror. Attackerna sker oftast i mörker och från olika håll av lättrörliga ungdomar.”

– Om vi tar någon tongivande inom narkotikaförsäljningen så är det som att man beordrar folk att sätta igång. Det används ibland också som avledningsmanövrar, det vet vi från spaning. Man kanske har en narkotikaleverans som ska komma in och då vill man ha polisen upptagen på annat håll, säger Fredrik Brax.

Anmälningarna om tillbud och skador har skickats till Arbetsmiljöverket.

Ikväll klockan 20:00 sänds programmet “Sverige möts: Direkt” från Trollhättan i SVT1 och på SVT Play. I direktsändningen deltar bland andra Nyamko Sabuni (L), Joakim Lamotte och polisen.

Inga kommentarer: