söndag, februari 16, 2020

Finspångsmem – Finspångsrättegångarna

I Finspång är det nazister och högerextremister som hänger ”folkförrädare”. ”Finspångsmemet” började spridas sommaren 2017 som något slags skämt vid avgrundens rand.

Det skapades av SD:s förra toppnamn i Stockholm, Chris Dulny, numera ordförande för organisationen Nordisk alternativhöger och, enligt tidningen Expo, öppen stödjare av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

”Efter Finspångsrättegångarna avslutats”, skriver Nordisk alternativhöger, ”blev många lyktstolpar längst E18 och E20 vid infarterna till Göteborg och Stockholm åskådningsplatser för förbipasserande där de dömda hängdes upp för allmän beskådan”. Som i dystopin ”A handmaid’s tale”, alltså, där ständigt nya döda kroppar hänger längs stadens murar.

NMR har tidigare satt upp klistermärken på lyktstolpar med texten ”reserverad för folkförrädare”. Sådana ska dömas i specialdomstolar och kunna straffas med döden, enligt NMR:s partiprogram.
Folkförrädare är sådana som jag, som inte ser problem med det som brukar kallas mångfald. Ordet spelar ju på ytliga skillnader, som döljer att människor mest är väldigt lika varandra.

I helgen blev Finspångsmemet aktuellt igen på Twitter. Ett mem är en bild som vissa invigda förstår och som ska ha ett element av humor. Ett mem som Nordisk alternativhöger sprider visar partistyrelsen för Feministiskt initiativ, med texten ”Vi ska till Finspång” (= hängas i lyktstolpar). Många politiker förekommer i memen, exempelvis statsminister Stefan Löfven (S), liksom ledarskribenter, som Uppsalabon Patrik Oksanen.

Det nya är att personer som vanligtvis inte brukar vilja associeras med nazister börjat dela dessa bilder på Twitter. Erik van de Heeg, skribent på sajten Ledarsidorna, är en. Ann Heberlein, kandidat för Moderaterna i höstens val, är krönikör på Ledarsidorna. När Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg (också föremål för ett mem) kritiserar Finspångsretoriken på Twitter svarar hon att han behöver ”mer humor” i sitt liv. Medborgerlig samling i Järfälla har också delat Finspångmem. ”Så flyter den mest vulgära formen av nazistpropapganda in i de sfärer där de nya ’invandringskritikerna’ håller till”, skriver Daniel Poohl i Expo.

Härom dagen åtalades sex medlemmar i brittiska motsvarigheten till NMR, National Action, för att ha förberett mord på en parlamentsledamot och en polis. I måndags greps tio högerextremister i Frankrike för att ha planerat terrordåd mot muslimer. I Falun står en NMR-aktivist utanför en bokhandel där Annie Lööf (C) signerar sin bok. På en fråga svarar han att hon ska hängas som landsförrädare. I ett av de ”roliga” Finspång-memen hänger just Lööf från en kranbil.

De som delar nazistiska mem bär ett enormt ansvar. Och det gör även den polismyndighet som gett NMR tillstånd till att torgföra sin politik under tre hela dagar i Visby 2018.


FINSPÅNGSRÄTTEGÅNGARNA

Finspångsrättegångarna är en althögerfiktionistisk mem som syftar på de krigstribunaler som kommer äga rum i Finspång i framtiden, efter att det första slaget mot folkförrädarna avgjordes vid Finspångs golfklubb där ett hårt slag ägde rum i en sandbunker. Det är en mem som ger hopp om att de som sålt ut Sverige till främmande folk kommer få sitt straff inför en tribunal i framtiden och stå till svars för allt elände de åsamkat det svenska folket.


Efter Finsprångsrättegångarna avslutats blev många lyktstolpar längs E18 och E20 vid infarterna till Göteborg och Stockholm åskådningsplatser för förbipasserande där de dömda hängdes upp för allmän beskådan och som avskräckande exempel. Malmö var däremot redan förlorat och i ruiner och tog flera år att bygga upp igen.



Finspångsmem är ett hotfullt budskap som sprids i sociala medier. Inom högerextrema kretsar har Finspång blivit en symbol för en framtida uppgörelse med dagens samhälle.

Det senaste året har Finspång inom vissa kretsar – i synnerhet inom den så kallade althögern – utvecklats till en central plats för föreställningar om ett framtida maktövertagande. Det handlar om ett scenario där de etablerade partierna inte längre styr Sverige. I stället har ett nationalistiskt styre tagit över. Enligt denna föreställning ska det i Finspång hållas rättegångar där journalister, politiker och andra opinionsbildare ställs till svars för påstått landsförräderi. Det talas om Finspångsrättegångar som en motsvarighet till andra världskrigets Nürnbergrättegångar, den rättsprocess där nazister ställdes inför rätta för krigsförbrytelser.

För att sprida budskapet används bland annat memer. Finspångsmemer består av hotfulla kombinationer av text och bild som sprids på nätet. Det är till exempel vanligt att det talas om personer som förtjänar att hängas i lyktstolpar. Avsändarna beskriver ofta memerna som satiriska.

Finspångsmemer har uppmärksammats även utanför de kretsar där det fantiseras om Finspångsrättegångar. Folkbladet rapporterar att det på grund av memerna togs initiativ till en manifestation i Finspång:

Beslutet att arrangera en pridefestival i år togs sedan olika högerrörelser börjat sprida de så kallade ”finspångsmemen”. Memen (uttryck för att beskriva bilder eller filmer som blir internetfenomen) trycker på att Sverige bör avrätta ”folkförrädare” under de fiktiva Finspångsrättegångarna vilket går att likna med verklighetens Nürnbergrättegångarna (varför man valde just Finspång är oklart).

Fenomenet diskuteras i en ledare i Upsala Nya Tidning. Där beskrivs hur debattörer och politiker som, enligt Upsala Nya Tidning, ”inte brukar vilja associeras med nazister” också sprider Finspångsmemer:

I helgen blev Finspångsmemet aktuellt igen på Twitter. Ett mem är en bild som vissa invigda förstår och som ska ha ett element av humor. Ett mem som Nordisk alternativhöger sprider visar partistyrelsen för Feministiskt initiativ, med texten "Vi ska till Finspång" (= hängas i lyktstolpar). Många politiker förekommer i memen, exempelvis statsminister Stefan Löfven (S), liksom ledarskribenter, som Uppsalabon Patrik Oksanen.

Det var sommaren 2017 som Finspångsmemer började spridas på nätet.




Inga kommentarer: