söndag, december 20, 2009

Drones eller drönare leder till det nya kalla kriget


Det nya kalla kriget är när stridsflygplanets förare sitter trygg och oåtkomlig i en bunker medan han styr sin vapenbärande obemannade dödsmaskin mot målet.

Kallt krig blir det när piloten inte kan överblicka hela konsekvensen av ett flyganfall. Kanske är det svårare att avfyra en missil mot ett mål om man sitter i planet och har så god områdesöverblick så att man ser skolbussarna som närmar sig målområdet.

Jag vet inte om det är odelat positivt att det blir möjligt med en massiv attack med drönare utan risk för personliga förluster. Ju häftigare flygbombningar, desto fler civila offer, så kanske är återhållande faktorer rätt bra i längden.

MQ-9 Reaper heter det nya krigsverktyg som antagligen kommer att göra flyganfallen till rutinjobb vid datorn. Klicka på rubriken och läs mera om Reaper (skördemaskinen) som ger mig bilden av liemannen som sveper sitt dödsverktyg.

Jag förstår de frustrerade terroristjägare som har våta drömmar om att sätta in drönare mot talibanerna i Afghanistan och Pakistan, men det känns kallt - förbannat kallt!

Uppdatering från kommentarsrutan:
Länk till Wall Street Journal om programsäkerheten för drönarna. Nu blev det iskallt!

Uppdatering 20/12 om hur drönare kan användas för talibanjakt.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Obemannad luftfarkost, såvida du inte menar Bin då alltså.

kalle sa...

hm tänk om någon hackar sig in i programmet eller på annat sätt börjar sända styrsignaler till bombplanet. Om fienden tar över planet blir det nog livat ;-)

Germunds Blog sa...

Scenariot med illasinnad hacker är ju rena mardrömmen.

Anonym sa...

Insurgents Hack U.S. Drones
http://online.wsj.com/article/SB126102247889095011.html

Anonym sa...

Bombflyg i allmänhet är obehagliga vapen. Psykologiska studier på bombplanspiloter har visat att de påverkas mycket mindre än soldater i fält eftersom de aldrig får se effekterna av deras handlingar. Med drones så är politerna lika distanserade som förut, skillnaden är att de inte är i fara längre.

Anonym sa...

Either you are with us, or you are with the terrorists.

Kim Mortensen sa...

Hej !

Tänkt på att använda rätt begrepp
Det heter UAV,, eller obemannad luftfarkost..och inte "drönare"

Ordet "drönare" är en försvenskning av det felaktiga amerikanska ordet "drone" Det finns sk "targetdrones" och det är ganska enkla farkoster som är obemannade, avsedda att skjutas ned.
Det egentliga svenska ordet "drönare" betyder ett improduktivt bi !

Det är fel att använda ordet drönare som leder till konstiga sammansättninger som tex "drönarattack" "drönarhämnd"
"drönaranfall" "drönarkrig" osv... eller att talibanledarens fru dödades av en drönare, blev hon stucket av ett bi ?

TT:s språkvårdsenehet har numera anbefallt i sina rekommendationer att inte använda ordet "drönare" så numera används ett annat begrepp "ett obemannat amerikanskt attackplan en sk UAV,,"

Germunds Blog sa...

Helt rätt! Bättring utlovas.