lördag, december 05, 2009

Henry The Hand and the Global Hand Washing Day

En handskakning är vårt civiliserade sätt att markera ömsesidig respekt, men nackdelen med denna trevliga ritual, är att en massa otrevliga bakterier kan överföras från den ene till den andre.
Radioprogrammet spanarna handlar ofta om saker som vi tar för givna, men som ger anledning att tänka till lite extra. Så var det i dag med handen i fokus.

Jag har aldrig tidigare hört talas om Global Handwashing Day som celebreras 15 oktober varje år.

För många av oss är det naturligt att tvätta händerna varje gång vi ska äta och varje gång vi blir medvetna om att våra händers hygien brister.
"Although people around the world wash their hands with water, very few wash their hands with soap at the critical occasions. More handwashing with soap means lower rates of infectious disease: Clean Hands Save Lives!

Initiated in 2008 by the Global Public-Private Partnership for Handwashing with Soap, Global Handwashing Day is endorsed by a wide array of governments, international institutions, civil society organizations, NGOs, private companies and individuals around the globe."
De rena händernas ambassadör heter Henry The Hand och hans budskap är enkelt men svårförverkligat i länder där rent vatten och tvål är bristvaror.

Här hos oss där rent vatten och tvål finns i vår närhet överallt och alltid, är nog de flesta vuxna medvetna om handhygienens betydelse även om det slarvas, men på dagis och i förskolorna, verkar det ingå i uppfostran att några fingrar alltid ska vara i munnen vilket naturligtvis är rena bakteriecirkusen.

Personalen på dagis och förskolorna skulle behöva många besök av Henry The Hand.

Inga kommentarer: