fredag, november 13, 2009

Vattenfall och kärnkraften - Lars G Josefsson offras till pöbeln


De senaste dagarnas turbulens om Lars G Josefssons pantsättning av Vattenfall, är en journalistisk pinsamhet. Pressmeddelande från Vattenfall.

Visst var det klantigt av Vattenfalls jurister att inte se konsekvenserna av dotterbolagsavtalet, men det klantigaste i sammanhanget är att nuvarande och förutvarande regeringar inte har infört samma regler för kärnkraften i Sverige som i Tyskland.

Det är ett svek mot skattebetalarna att subventionera kärnkraftverkens ansvarsåtagande! Utan subventioner har ingen råd att bygga kärnkraftverk.

Naturligtvis ska kärnkraftens ägare bära det fulla ansvaret för alla kostnader som ett haveri kan medföra. Det gläder mig att miljöministern i dag delar min uppfattning.

Detta borde skräntärnan Maud inse utan ens en sekunds betänketid, men hon har dragit med sig de nya Mauderaterna ut i en omodern kärnkraftsteknologis träskmarker i stället för att ta tag i utvecklingen av direkt energiomvandling från solinstrålningen, vindarna och strömmande vatten. Maud är en pladdrande katastrof!
Hennes kreativa hjärnvindlingar verkar alltid ligga steget efter talorgansstyrningen. I dag verkar det som att hon är beredd att tillåta uranbrytning i Sverige igen.

Vattenfalls europeiska expansion skedde efter direktiv från den förra regeringen vars patetiska surkartar nu försöker skylla sina misstag på sina efterträdare.

Uppdatering 14/11
Nu ser det ut som om det inte är bara jag som anser att skrikiga Maud är en politiskt svag länk i regeringskedjan.
Svenska Dagbladet
DN

Maud pladdrar vidare
"Maud Olofsson hänvisar till att styrelseordförande har bytts ut tidigare och att Vattenfall har fått i uppdrag att snabba på den gröna omställningen, se över lönsamheten och vårda varumärket.- Varumärket är svårt sargat nu, men i andra delar har Vattenfall kommit orättvist ut, säger Olofsson."

Maud har med sitt ostrukturerade jagande efter mediernas uppmärksamhet, skadat svensk miljö- och energipolitik mest.

Hon ska, som ägarrepresentant, skapa Vattenfalls målbild, men i stället låter hon dem vara ifred och klagar i efterhand över att de inte lever upp till förväntningarna.

Uppdatering 14/11. Ekot rapporterar om näringsdepartementets dubbla tungor och huvudansvaret är naturligtvis chefens. När får vi se en Maud-pudel?

Maud är den som har svikit. Inte Vattenfall som i stället har gått i första ledet för att introducera vind- och vågkraften på allvar. Hör Lars G Josefsson.
Hör när han intevjuas av den egotrippade P1-morgon-programledaren

Råttorna lämnar skeppet trots att det inte finns minsta risk för skeppsbrott, men det är fackets strategi.

Sitt med i alla viktiga styrelser och sov er genom möten, verkar vara LO-ledningens direktiv. Det har WLW bevisat och ynkryggarna i Seko är inga undantag.

Vattenfalls ägare
har också sovit sig genom viktiga möten och det är ytterst Maud Olofssons ansvar. Hennes avgång skulle vara förmånligast för Sveriges energiomvandlingsutveckling.

Uppdatering nummer ett 16/11
I går var Maud mindre skrikig när hon tvingades medge att hon hade haft fel i det mesta av vad hon har sagt i denna sorgliga historia och Vattenfall utsåg ny vice verkställande direktör som efterträder nuvarande i normal ordning.
Pressmeddelandet

Uppdatering nummer två 16/11
Enligt Vattenfalls förre styrelseordförande Dag Klackenberg, var regeringen representerad vid styrelsemötet i mars 2008 när de nya avtalsvillkoren presenterades.

Regeringens representant var Jonas Iverson som skyller informationsbristen på styrelseordförande Klackenberg.

Uppdatering nummer tre 16/11
Mauds trovärdighet sjunker ännu mera.

Uppdatering nummer fyra 16/11
Om Øystein Løseth

Uppdatering nummer fem 16/11
Om vd-skiftet

Dagens Eko om Näringsdepartementets tragikomiska framträdanden. Maud är i alla fall konsekvent;
§1 - Chefen har alltid rätt
§2 - Om chefen har fel gäller §1

Det är hög tid att också utse ny ledning för såväl Centerpartiet som Näringsdepartementet!

Maud! Du har inte bara krympt Centerpartiet, du har krympt hela energi- och miljöpolitiken!

Hälsningar från en centerextremist.


1 kommentar:

Anonym sa...

Tror inte en sekund på att Vattenfalls jurister missade en ganska uppenbar punkt men det passar ju bra med tanke på den utstakade strategin för VF.