lördag, november 21, 2009

Spanarna om skäggsekund



Jag hörde på programmet Spanarna i morse när Jessika Gedin raljerade om enheten skäggsekund.

Spanarna har roat och inspirerat i drygt 20 år med ständigt tankeväckande idévandringar under vägledning av den klurigaste kraft som finns på Sveriges Radio.

Ingvar Storm lyckas alltid åstadkomma lyckade program vad han än ger sig på, men hans paradnummer är dock På minuten.

Nu var det skäggsekunden som skulle redas ut och det förhåller sig som följer: Forskare som antagligen hade fått några öl för mycket, spekulerade om motsatsen till ljusår som är distansen för ljusets räckvidd under ett år.

Ljusets hastighet är cirka 300 000 kilometer per sekund och ett ljusår är alltså cirka 300 000 kilometer x 60 x 60 x 24 x 365 = en förfärlig massa siffror.


En skäggsekund är den sträcka som en genomsnittlig forskares skäggstrå växer under en sekund och motsvarar cirka fem nanometer. Albert Einstein var visserligen ingen genomsnittlig forskare så kanske kan inte måttdefinitionen tillämpas exakt på tillväxten av hans buskiga mustasch, men på ett ungefär blir det nog 5 nanometer även där.

Här finns skäggsekunden och några andra längdenheter redovisade.

Här
har du ett hjälpmedel när du vill göra egna kalkyler. Du kan till exempel räkna ut hur många kvadratnanometers yta en vanlig tändsticksask har totalt.

Här finns flera kufiska måttenheter.

Inga kommentarer: