söndag, november 15, 2009

LHC i Cern startar om med nya testkörningar

Klicka på bilden som är från oktober 2008

LHC Large Hadron Collider CERN Schweiz, ska efter ett svårbegripligt långt driftstopp, börja med sina experiment igen.

Allt i bloggen om LHC finns här. Rulla ned förbi detta inlägg. Bildspel här och SvD-artikel här.

IDG för en månad sedan - IDG om det nya stoppet för en brödbits skull. Brödbluff?

Klicka på rubriken och besök hemsidan för LHC CERN där du kan följa utvecklingen.
"Om Higgs visar sig så blir det efter månader, kanske år av detaljerad analys av de miljontals signaler som kommer från detektorerna. Men om man inte hittar Higgspartikeln? –Ja, då är vi på fel väg. Då har vi missuppfattat allt fundamentalt. Då måste vi tänka om och söka nya teorier, säger Hans Danielsson, en av de ansvariga för Atlas-experimentet"
Det var det som väckte mig häromnatten och fick mig att prestera åtta tätskrivna A4-sidor med tankar om Higgspartikeln och mörk materia.

Nu håller jag tummarna för att världens dyraste vetenskapliga investering inte ska bli en flopp.
"Fast vad är vitsen med allt detta? 60 miljarder kronor är mycket pengar för en ganska osäker satsning. Det är möjligt att partikelacceleratorn inte ger några svar, utan bara fler frågor om jordens och materiens uppkomst. Man kan också fråga sig om det är detta regeringar ska lägga pengar på i dagens värld."
Det är en viktig aspekt, men kanske missar vi alla goda bieffekter med avancerad global forskning:
"Men LHC handlar inte bara om kunskap för kunskapens skull. Ett kvarts sekels förberedelser har redan genererat hundratals innovationer. Teknik har skapats som tillämpas på satelliter, optisk dataöverföring och medicinsk utrustning. Andra sidoeffekter är förfinade instrument för medicinska diagnoser och protonterapier av cancer, särskilt viktigt vid behandling av hjärntumörer. De tusentals forskarna som varit engagerade i projektet har också nosat på hittills helt okända områden, vilket kan leda till stora upptäckter och affärsmöjligheter framöver. Så något slöseri är det knappast."
Okej då, ni får väl fortsätta att leka i er gigantiska cirkeltunnel.
Misslyckas ni med matematiken, rekommenderar jag den nya ekvationsläran.

Uppdatering 21/11
"Vi är tillbaka där vi var för ett år sedan. Men jag tror att alla inblandade i projektet är övertygade om att vi kommer ha mer succé i år, säger den svenska forskaren Vincent Hedberg från Lunds universitet som arbetar med detektorn Atlas."

Uppdatering 24/11
"Under kvällen har man lyckats åstadkomma flera protonkollisioner med låg energi, en milstolpe efter ett kvarts sekels förberedelser av världens största experiment."

Uppdatering 30/11
♪♫♪♫Bättre och bättre dag för dag♪♫♪♫
░Måtte prylarna hålla den här gången░

1 kommentar:

Anonym sa...

Att alla driftstopp som kräver att man skruvar på minsta skruv blir långt med LHC är väl inte så konstigt.

Det är ju liksom svårt att hitta arbetare som kan jobba på LHC innan den tinat upp. När man väl gjort det så tar bytet av elektronik ett par minuter och sedan är det bara att slå på kylningen och vänta och vänta på att LHC ska bli så kall att den tål att köras igång