torsdag, oktober 22, 2009

Från stearinljus till lysdioder LED


Light emitting diode - LED - Lysdiod

Första gången jag såg en lysdiod var 1970 när jag köpte min första miniräknare med stora lysande röda sifror. Siffrorna formades av sju lysdioder som tändes i olika sekvenser.

Nu kommer lysdioder för hembelysning vilket snart kommer att innebära vår största energieffektivisering hittills.

Artikeln i Teknik360 är en glädjande nyhet eftersom lysrörslamporna, de så kallade lågenergilamporna, innehåller skadliga mängder kvicksilver som måste omhändertas försiktigt om de går sönder.

För 130 år sedan introducerades glödlampan och det är naturligtvis det största och viktigaste steget i historien om innebelysning. Sedan dess har vi fått de långa lysrören, halogenlamporna, kompaktlysrören och lysdioderna, men det var glödlampan som innebar bekymmersfri och brandsäker belysning.

En riktigt bra glödlampa har en ljusverkningsgrad på 10 procent. 10% ljus och 90% värme. De vanliga glödlamporna som vi köper i mataffären, har bara 5 procents verkningsgrad. Lågenenergilamporna har 25 procents verkningsgrad och lysdioderna 60 - 75 procent.

Thomas Alva Edison fick patent på glödlampan 1879, men det går inte att fastställa vem som uppfann glödtrådslampan, som den borde heta, eftersom hundratals forskare ungefär samtidigt arbetade med glödtrådsutvecklingen.

1 kommentar:

Lysdiod sa...

Jag tror lysdioder är framtiden, men i ärlighetens namn tar nog tekniken några år på sig innan den är mogen nog att passa alla. Och tills priset blivit sänkt.