tisdag, oktober 23, 2007

Kan man lita på Kristi Brud?



Det senaste om Knutby-sekten

Man borde bilda en förening, tänkte jag i morse, när jag i en bisarr tankekedja, hamnade i sektbyn Gränsta i kommundelen Knutby i kommunen Uppsala.

Föreningen skulle kunna heta "Glöm aldrig Knutby"

Knutby är en helt normal kommundel på uppsalaslätten mot Norrtälje.

Knutby var rättare sagt en normal kommundel tills dess att ett gäng tokkristna i byn Gränsta, satte Knutby på världskartan.

Nu står överstepastorskan Åsa Waldau, aka Kristi Brud, aka drottning Tirsa, som författare till en bisarr bok som jag har kommenterat här.
Bert Karlsson, en annan pajas, skrev förordet som jag tycker så här om.

När boken bara var ett rykte tyckte jag så här.
Boken är en lång försvarsakt för Kristi Brud och en lika lång anklagelseakt mot Helge Fossmo.

Sara Svensson är på något sätt bortglömd. Hon som dömts för mord, trots att hon kanske bara är målvakt i ett sjukt sektdrama.

Hade inte Helges inblandning i nedbrytningen av Sara, blivit känd, hade han gått fri och hela historien hade varit helt glömd av alla utom av Sara och hennes anhöriga.

I dödskulten i Gränsta var det normalt att folk skulle "gå hem" av olika anledningar. Folk drömde om att än den ena. än den andra skulle befrias från jordelivet, antingen som belöning, eller som straff för att inte ha varit helgad nog.

Sara Svenssons anteckningar visar att hon gick i ständig skräck för att inte få nåd från drottning Tirsa (eller T som hon skrev). Nåd från Tirsa/Kristi/Brud Åsa Waldau, verkade vara Saras viktigaste mål eftersom det var enda sättet att få nåd från Gud. Vägen till Gud gick endast genom Tirsa.

Helge Fossmo sitter bra där han sitter, men jag är övertygad om att han borde ha sällskap av minst ytterligare en sektmedlem.

Enligt boken, var allt bra i Gränstasekten innan Helge tog makten och började förändra den andliga andan i byn.

Detta är kvalificerat skitsnack!

Tidslinje Knutbysekten 1992 - 2018 


Ett år efter mordet gjorde tidningen Dagen denna sammanfattning

Några citat:

"Den centrala pingstledningen –med Sten-Gunnar Hedin, Stockholm i spetsen – hade begärt samtal med församlingens ledarskap redan innan problemen i Knutby blevlöpsedelsstoff. Många i närregionen fick också rapporter att det inte stod rätt till i det lilla samhället. Kent Cramnell, pastor och församlingskonsult inom pingströrelsen, var föreståndare i Uppsala 1991–2000. Han hörde berättelser
frånmedlemmar som bestämt sig för att lämna sitt medlemskap i Knutby. – Jag hörde ganska tidigt, i mitten av 1990-talet någon gång, att församlingen där började fjärma sig.

"Kristi brud"-ryktet hörde jag, likaså att den som hade avvikandeåsikter från ledarskapet ansågs vara besatt.

Arbetade ihop i Uppsala
Kent Cramnell kände till Åsa Waldau, den kvinna som utpekats som
"Kristi brud", sedan tidigare: de arbetade tillsammans i Uppsala. Hennes ankomst till Knutby betraktades till enbörjan allmänt som positiv, men ganska snart började många av de gamla medlemmarna att reagera. Cramnell besökte då Knutby och varnade föreståndaren Kim Wincent för att låta det gå för långt, för att släppa för mycket till Åsa Waldau. Men han önskar självkritiskt att han gjort mer.– Nu, med facit i hand, vet jag hur snett det kan gå i en församling. Men då
ville jag inte tro att det kunde vara så illa. Självklart kan jag önska att jag gjort mer, men samtidigt var det en process som ingen annan än de själva kunde ha stoppat. Även långt utanför närregionen var Knutby kända. Åsa Waldau och ett team från församlingen besökte många pingstförsamlingar och hade möten och konferenser. Hennes adress ochtelefonnummer fanns från 1993 till 1999 i Pingströrelsens årsbok under rubriken "Resande vittnen". Listan fungerar för församlingar runt om i landet i praktiken som förslag på rekommenderade talare."

Det ställer Kristi Brud i en annan och mera trovärdig dager än bokens självbild.

"Utan nåd och barmhärtighet"

Mats Jönsson var pastor i Karlshamn när en länskonferens för ungdomar anordnades 1999. En avtalarna var Åsa Waldau.– Hon talade mycket om helgelse, vilket givetvis är en viktig del av den kristna vandringen. Men hon gjorde det utan nåd och barmhärtighet, det var bara fördömande. Enligt Mats Jönsson var hon "kallhamrad",även vid sidan om estraden."
Kallhamrad var ordet sade Bill
Iskall sade Bull"


"– Visst, människor kan vara dubbelnaturer och han måste ta ansvar för vad han gjort, men utifrån de intryck jag fick vid deras besök här nere så är Åsa ansvarig för att ha skapat en kultur som har lett till osunda beteenden.

"Vi borde konfronterat henne"

Efter konferensen med Åsa Waldau kände pastorerna iKarlshamn ett starkt behov av att samtala med sina ungdomar för att förvissa sig om att alla mådde bra, så extrem bedömdes undervisningen. Men till Åsa Waldau sas ingenting. – Viborde ha konfronterat henne, sagt vår mening, det ångrar jag att vi inte gjorde.Men hon är en stark personlighet som det är svårt att stå upp emot."
Kristi Brud och alla andra karismatiska sektledare har samma agenda. Det handlar om makt och kontroll

"Försöken att handplocka ungdomar – bland annat från Karlshamn – till bibelskolan i Knutby gjorde att många ungdomspastorer kände tillförsamlingen. Mats Särnholm är nu föreståndare i Karlstad, men har tidigare arbetat som ungdomspastor i pingströrelsen i cirka 15 år och har vidett antal tillfällen hört ungdomar fundera på att flytta till Knutby. Han har avrått samtliga.– Jag har sagt att det är deras val men att jag inte rekommenderar det om de vill ha mitt råd. Redan för tio år sedan hörde jag ryktena om slutenhet, isolering och att en del av dem som flyttade dit tappade kontakten med sina familjer. Risken att det dyker upp ett "nytt Knutby" tror han finns, det går inte att gardera sig mot det onda. Inte ens i den kristna församlingen.–Därför måste vi undervisa varje person att de har rätt att reagera, att de till och med bör och ska reagera. Att ha självförtroende att ifrågasätta hör till den andliga mognaden. Det är den stora lärdomen vi dragit det senaste året, tycker jag".

Hade inte komplotten i Gränsta blivit avslöjad,hade kanske flera tvingats "gå hem" i förtid.

I favorittråden "Knutby" på forumet
Flashback, finns hela historien korrekt beskriven (med mycket trams insprängt). Dag för dag från dag ett, har väl insatta grävlingar påtat fram sanningen om sekten på Uppsalaslätten. Ett gäng nyttiga idioter försöker blanda bort korten, men för den intresserade finns mycket att hämta.

Inga kommentarer: