fredag, oktober 19, 2007

Kunskapskanalen

Klicka på rubriken och besök SvT-sidan där PK-terrorister lyser med sin frånvaro. Välj program längst upp till höger och klicka på hållbart. Där har Utbildningsradion UR skapat en oas för vetenskapstörstiga .. I går sändes ännu ett av många hoppingivande program som visar på den enda naturliga energikällan för oss. Direkt solenergiomvandling är den optimala lösningen på människors elenergibehov.

Amory Lovins gav hopp om framtiden med sin information om tandemcellerna och cyanobakterierna.

Tandemceller bygger på att man under den ursprungliga cellen, placerar en med lägre bandgap. Fotonerna som inte används för att exaltera elektroner i den första cellen, går vidare till den andra. Teoretiskt sett skulle en tandemcell med två lager kunna nå upp till 40% effektivitet, även om man än så länge inte har kommit över 30%.

Det går i princip inte att ha fler än två celler, eftersom ljuset reflekteras emellan de olika skikten. Forskare tror dock, att man någon gång på 2000 talet kommer att kunna omvandla runt 80% av det infallande solljuset till elektricitet med hjälp av tandemceller!

Om solceller
Mera om solceller
Tidigare om solenergi
Tidigare om solceller
Om vätgas via fotosyntes
- Lunds Universitet
Mera om vätgas via fotosyntes - Uppsala Universitet

På lördag 23.00 kommer reprisen från i går, i serien om solenergi. Gör Kunskapskanalen till din favoritkanal!

På TV lör 20 okt 23:00 Hållbart - Miljöserie.
Del 4 av 8. Solens kraft. Är de stora förhoppningar som finns kring solkraft berättigade? Kan den vanliga människans användning av solenergi verkligen göra någon skillnad? I kvällens dokumentär ser vi exempel på hur solenergin utnyttjas i dag och hur dess framtid kan se ut. Och kommer konstgjord fotosyntes att revolutionera vår energiförsörjning?
* Från 16/10 i K
* Textat sid. 793

Inga kommentarer: