lördag, februari 25, 2006

Tankar om tidBodil Jönssons ”Tio tankar om tid”, är en bok fylld av tänkvärda tankar om tid och tidsaspekter.

Bodilcitat

Om människans brådska:
”Människans syn är inte konstruerad för höghastighetsrörelser”

Tänker man efter lite så inser man att vår grundutrustning är avpassad för vår naturliga kapacitet. Vi ska förflytta oss maximalt 30 kilometer per timme. Vi ska inte flyga. Vi ska inte använda handeldvapen.
Människan är den enda varelse på jorden som överskrider de naturliga begränsningarna.


Om sunt förnuft:
”När jag växte upp visste alla utan någon som helst forskning att man inte utfordrar vegetarianer (kor) med döda djur.”

Det borde de lärde på lantbruksuniversiteten också veta i dag.

Om mänskliga relationer:
”Människor bör förse sig med inre spanare som letar efter människor som tänker i samma rytm som en själv. Det är nämligen så väldigt roligt när man hittar någon med samma tankerytm.”

Om att läsa en bok:
”När det går som bäst, kommer det skrivna i resonans med din inre sträng som redan svänger lite grand. När svängningen förstärks så att strängen svänger ut, upplever du kanske oanade nya tankar. Men de kan ha funnits där länge.”

Där känner jag igen mig igen! Under läsningen av en bra bok säger det ”klick” och så frigörs en idé som tumlat runt i medvetandet utan praktisk förankring under lång tid.

Om vatten:
”Vi är många som kan sitta och titta ut över havet och bara vara. Eller tänka. En bäck, helst med stenar, duger också bra. Vid havet kan det handla om att det lockar fram en oändlighetskänsla i oss med rytmen noll.”

Så är det! Jag söker mig alltid till vatten och blir sittande. Flera timmar kan jag sitta på en stenhäll vid en havsstrand och tänka så lite som möjligt.

Om minnet:
”En minnesteori hävdar att det förflutna omprövas hela tiden. Minnet är då inte bara en samtidsregistrering av det skedda utan något ständigt föränderligt.”

Det borde rättsskiparna tänka på vid bedömningen av vittnesmål.

Om undervisning:
”En lärare som inte längre tror på framtiden, bör allvarligt överväga att säga upp sig. Man kan rimligen inte arbeta i en skola, som per definition är inriktad på framtiden om man själv är framtidspessimist. Att sprida mental försurning till barn borde betraktas som tjänstefel.”

Hon är klok som en pudel hon Bodil;)

Läs boken!

Inga kommentarer: