onsdag, februari 23, 2011

Ständigt detta bråk om vargen!

Läs Klotets artikel om vargen!

De organiserade jägarna är Sveriges näst mäktigaste lobbyorganisation. Mäktigast är golfspelarna.

Eftersom det finns alldeles för många jägare bland riksdagsledamöterna och de politiska tjänstemännen, kommer alltid jägarna att vinna över naturvårdsintresset.
"Vad man skulle vilja ha är att populationen skulle tillåtas att växa och ett naturligt utbyte med Finland och Ryssland osv. och att det pågick på en naturlig väg, som det har gjort under hundratusentals år. Det säger Linda Laikre , genetiker på Stockholms universitet. Hon började studera varg för 20 år sedan. Då trodde de flesta att det inte gjorde något om vargar var inavlade. Hennes forskning på djurparksvargar visade att inavel ger skador – skador som vi nu börjar se hos Skandinaviens vilda vargar."
Politikerna yrar om utplantering av djurparksvargar när det enda vettiga är att stimulera en naturlig invandring av vargar från andra länder, som kan minska inaveln som hotar vargstammen.

Eftersom de flesta verkar tycka att vargstamstillväxten är en viktig fråga, bör ett jaktmoratorium på minst tre år införas i hela norden och norra Ryssland så att den naturliga viltvandringens effekter kan studeras. En varg är på gång! SvD

I vargens spår SR
ATL
Vildsvin tar flera hundar än vad vargar gör SR
Supermiljöbloggen om varg

Gör onsdagar klockan 13.20 till din P1-lyssnartid så ökar du din naturkunskap!
Allt i bloggen om jakt
-

Inga kommentarer: