fredag, februari 25, 2011

Neste och biodiesel från palmolja

Klicka på bilden så blir den större
Finska Neste Oil har utsetts till världens ondskefullaste företag av organisationen Public Eye Peoples Award. Anledningen är storsatsningen på biobränslen från palmolja. Palmoljeodlingarna ligger där de värdefulla regnskogarna har avverkats på grund av korrumperade politiska ledare i U-länderna.
Finska Neste Oil är en av världens ledande tillverkare av biodiesel baserat på palmolja. Resultatet är skövling av regnskogar och sumpmarker i Indonesien och Malaysia där orangutangen är utrotningshotad.
Lufthansa ska göra testflygningar under ett halvår med plan drivna av en blandning med palmolja och vanligt flygbränsle. Bränslet köper de av Finska Neste Oil som är ett halvstatligt bolag.

Finnair som också ägs av finska staten avstår från palmoljan på grund av miljöstörningarna.

Rainforest Rescue försöker stoppa palmoljeexperimentet, men som vanligt kommer nog miljöintresset att förlora mot naturskövlarna.


Uppdatering 26/2 SvD:
"Vi från flygbranschens sida är beredda att göra de investeringar som krävs för att få en infrastruktur för biobränsle på plats"

Innebär det vägbyggen genom de återstående regnskogarna för att nå oljepalmplantagerna?
-

1 kommentar:

Anonym sa...

Det finns orangutanger i zoon. Det räcker. Om palmoljan kan rädda världens ekonomi så får aporna maka på sig, åtminstone för oss som anser att människor är viktigare än apor.

FredrikN