tisdag, februari 27, 2007

Bussar och trafikkultur


Klicka här och läs om morgonens tragiska kollision mellan två bussar. Klicka på rubriken och läs om andra bussolyckor.

Många dödade och skadade av hittills okänd anledning.
UNT rapporterar
Uppdatering nummer ett

För mig som under 30 år hade som en viktig del av jobbet, att köra bil efter de stora vägarna över hela Sverige, är olyckor med bussar inblandade en naturlig följd av bristfällig säkerhetskultur.

Ibland möter man en bil som kör om trots möte och trots att det bara finns en körbana i vardera körriktning. Föraren litar på att mötande väjer undan och kör ut på vägrenen för att undvika en kollision. Dessa idioter är alldeles för många även om de är få, men när det gäller bussförare, är beteendet nästan regel.

När det är tät trafik och en buss syns i mötande körfil, är det klokt att förbereda sig på en utbrytning när bussföraren tröttnar och hänsynslöst tar den mötande körfilen i anspråk och tvingar alla mötande fordon ut på vägrenen.

Möter två sådana galningar varandra måste det smälla.

Nu var det kanske inte olycksorsaken denna gång, men jag är hjärtligt trött på detta bussbolags förare som är väldigt aggressiva i trafiken. Kör man 50 på en 50-sträcka, händer det ofta att en buss kommer ifatt med en väldig fart för att sedan lägga sig en meter bakom.

Uppdatering 28/2 ◄ Klicka där!
Jag instämmer energiskt i lastbilsförarens kritik.

Jag hoppas att det finns färdskrivare som kan redovisa hastigheterna hos bussarna vid olyckstillfället och jag kräver att polisen i så fall börjar kontrollera bussbolagets färdskrivare regelbundet.

Uppdatering nummer två Citat: "Arbetet med att undersöka olycksbussarna och utskrifterna från färdskrivarna har enligt Christer Nordström ännu inte påbörjats. Färdskrivarna kan bland annat ge besked om vilka hastigheter bussarna har hållit vid olyckstillfället."

Uppdatering 1/3 ◄ Klicka där! Bussförarna är fartdårar!

Inga kommentarer: