fredag, februari 02, 2007

Solceller omvandlar solenergi direkt


Klicka på bilden så blir den tydligare. Den är hämtad från artikeln som du kan läsa om du klickar på rubriken.
Direktomvandling av solenergi är en viktig del i den framtida lösning av elbristen, som krävs när kärnkraft och fossila bränslen äntligen fasats ut.

Artikelcitat:

"På Mellanhedsskolan i Malmö har kommunen satt upp skärmar med solceller som skydd för solen i stället för att använda till exempel markiser som skydd. Totalt är ytan 800 kvadratmeter.- Eftersom vi får bidrag för solcellerna blir det inte mycket dyrare än att sätta upp vanliga solavskärmare. Plus att vi får el från solcellerna i 25 år, säger Martin Nilsson, som är projektledare för solceller i Malmö kommun.- Om man räknar ut kostnaden för investeringen blir priset på den el vi får lägre än vad vi köper elen för i dag."

"Hur mycket el som man skulle få fram med hjälp av solceller i Sverige råder det olika meningar om. En beräkning har angett 10 TWh (terawattimmar) per år som en möjlig produktion. Det finns andra beräkningar som visar på både mer och mindre. Jämfört med de cirka 140-150 TWh el som i dag produceras per år är bidraget inte oväsentligt."

"Flera länder har satsat stort på solceller. Den största kapaciteten har Japan byggt upp och därefter kommer Tyskland och USA. Sverige hamnar långt ner på listan.Räknat per invånare har Tyskland mest solel med 9,6 W (watt) per person; Japan har 8,8 och Sverige 0,4 W/invånare."

1 kommentar:

Anonym sa...

Punkt 3 En spænningavgår ... ær fel . en strøm av elektroner avgår... Hum!

Peter