måndag, april 12, 2021

EKA – En kyrka för alla




Eka är det partipolitiskt obundna alternativet!

Vi välkomnar fler engagerade att söka sig till arbetet i kyrkan, inte minst opolitiska obundna grupper som Posk, skriver fem representanter för Eka.

Det är mycket bra och viktigt att många engagerar sig i Svenska kyrkan, särskilt i dessa tider med stor oro och osäkerhet i hela världen. Då är kyrkan det trygga och säkra som har funnits länge och som kan ge hopp i svåra tider.

Talespersonerna från Posk påpekar i sin insändare att den klassiska partipolitiken inte har någon plats i kyrkan och kyrkans arbete. Det är nog de flesta överens om även om det fortfarande finns politiska partier som ställer upp i kyrkovalen. Kanske är det av gammal vana eller kanske har man ännu inte förstått att partipolitiken inte ska styra kyrkans verksamhet.

Sedan förra kyrkovalet, 2017, finns Eka En kyrka för alla, en partipolitiskt obunden nomineringsgrupp. Vi fick stort stöd i valet och blev den största gruppen i kyrkofullmäktige och Eka har haft förtroendevalda i Enköpings pastorat i alla instanser. Eka bildades strax före valet och fick då ihop namn till en imponerande valsedel som lockade många väljare. Eka kommer att ställa upp också i höstens kyrkoval med en utökad valsedel med många av de gamla namnen men också många nya. Bland annat från Fjärdhundra som efter valet kommer att bilda nytt pastorat tillsammans med Enköpings pastorat.

Det program som Eka hade framgång med förra gången har reviderats och förtydligats något och vi tror att förtroendet består för detta vinnande koncept. Församlingarna i Enköpings pastorat är grunden för kyrkans arbete och verksamheten i dessa utformas gemensamt av förtroendevalda och anställda. Kyrkan är en del av samhällslivet och deltar aktivt i samhället. Kyrkan är också en plats dit människor får komma med sina livsfrågor och samtala om tro och liv. Kyrkobyggnaderna och kyrkogårdarna är mötesplatser som ska vårdas på ett ekonomiskt hållbart sätt och vara trygga att besöka.

Eka är en lokalt etablerad partipolitiskt obunden grupp i Svenska kyrkan i Enköpings pastorat. Vi gör inte anspråk på att ha svaren på alla frågor men vi har under denna mandatperiod lyckats få gehör för många av våra synpunkter och förslag. Vi välkomnar fler intresserade och engagerade att söka sig till arbetet i kyrkan. Inte minst opolitiska obundna grupper som Posk. Tillsammans kan vi skapa den kyrka som invånarna i Enköping behöver.

Eka i Enköpings pastorat

Jessica Sjöström, Enköping
Lena Furberg, Lillkyrka
Mats O Karlsson, Enköping
Sigbritt Dahlberg, Bred
Tomas Lagerwall, Litslena

Replik på insändarsvar av Jessica Sjöström, Lena Furberg, Mats O Karlsson, Sigbritt Dahlberg och Tomas Lagerwall 3/3

”Eka är det partipolitiskt obundna alternativet” skriver EP i rubriken den 3 mars. Vi hoppas att rubriken är satt av tidningen och inte speglar Ekas självuppfattning, eftersom det ju finns flera partipolitiskt obundna alternativ. Den nybildade Posk-gruppen i pastoratet är bara en av flera opolitiska nomineringsgrupper.

Undertecknade har valt att kandidera för Posk, eftersom vi tror att Posk också behövs och kan göra skillnad. Demokratin mår också bra av flera listor att välja mellan för alla kyrkotillhöriga som ska gå till valurnorna i höst.

Posk har nu ett lokalt valmanifest, som kompletterar de frågor som drivs i stiftsfullmäktige och kyrkomötet. Det är fem punkter som vi vill arbeta för i pastoratet, om vi får förtroendet.

Värna de lokala församlingarnas liv. I en tid då krafter också inom kyrkan strävar mot sammanslagningar och stordrift drar Posk åt andra hållet. De lokala församlingarna måste ha stor frihet att råda över sig själva. Pastoratet får absolut inte bli en enda församling, för det skulle slå sönder det lokala arbetet helt. Denna uppfattning driver Posk konsekvent även i stiftet och kyrkomötet.

Diakoni är mission. Människor som marginaliserats och av olika skäl finns i samhällets utkant är kyrkans centrum. Kyrkan är inte till för sig själv utan för att "rädda den flämtande lågan och räta det böjda strået". Det lokala diakonala arbetet ska stärkas, och förutsättningarna för pastoratet att bli en icke-kommersiell välfärdsaktör till exempel inom äldreomsorgen ska undersökas.

Skapelsen är vår nästa. Svenska kyrkan har på nationell nivå beslutat att kyrkan ska vara klimatneutral år 2030. Enköpings pastorat måste snarast upprätta en färdplan dit. Inför samtliga beslut behövs en klimatkonsekvensanalys.

Låt gravstenarna stå kvar. Det kristna framtidshoppet har burits av många generationer före vår, och om det vittnar gravstenarna på våra kyrkogårdar. De är en del av vårt kristna och kulturella arv, och ska inte i onödan tas bort från rymliga kyrkogårdar.

Från tro till handling. Det har gått många årtionden sedan de flesta förtroendevalda i pastoratet och dess församlingsråd konfirmerades. Alla ska erbjudas en grundkurs i kristen tro. Ur det kan en ny församlingsinstruktion växa fram.

Kandidater för Posk i Enköpings pastorat

Johan Krafve, Löt
Carina Norlén, Märsön
Anne Lenke, Enköping
Anders Cyrillus, Veckholm
Stefan Sundbäck, Enköping

Inga kommentarer: