tisdag, april 06, 2021

IS-kvinnorna

 



IS-kvinnorna styr fånglägren med järnhand: ”Enormt och brutalt våld”
UPPDATERAD 24 MARS 2021PUBLICERAD 23 MARS 2021

Våldet i IS-lägret al-Hol i norra Syrien, där ett 20-tal svenska kvinnor och omkring 30 barn sitter, har ökat markant sedan årsskiftet. Misstankar finns att det mestadels är kvinnor som står bakom morden, och hjälpgrupper varnar för ett mardrömsscenario.

– Al-Hol är inget läger, det är ett kalifat. Och jag överdriver inte, säger Khabat Abas, kurdisk journalist som besökt lägren ett otal gånger under de senaste åren.

I Utrikesbyrån berättar hon om hur IS-kvinnor som hålls fångna har upprättat egna säkerhetsstyrkor som patrullerar runt och kollar så att andra kvinnor följer IS strikta regler. De som bryter mot reglerna straffas.

– Många mördas och ibland har personerna torterats innan de dödas.

Sedan årsskiftet har över 30 personer mördats i Al Hol-lägret, rapporterar den onlinebaserade nyhetstidningen The Syrian Observer. Attackerna har särskilt varit riktade mot irakiska invånare i lägret, men även hjälparbetare har råkat illa ut.

IS regler gäller alla i lägret
Enligt Khabat Abas har pengarflödet till lägermedlemmar ökat, vilket innebär att skjutvapen har kommit i omlopp.

– Under de senaste tre månaderna kan jag inte komma ihåg hur många som blivit skjutna.

Organisationen Läkare utan gränser avbröt tillfälligt sitt arbete i lägret efter att en av dess medlemmar skjutits ihjäl i sitt tält den 24 februari.

– Våldet har trappats upp sen nyår, det är enormt och brutalt. Hjälparbetarna är livrädda för att röra sig i lägret och gömmer sig ofta i tälten, säger Läkare utan gränsers krischef Will Turner.

”IS är numera en kvinnlig organisation”
Samtidigt har lägret blivit en central för IS-propaganda. Det säger Vera Mironova, terrorforskare på Harvard University till Utrikesbyrån.

– IS är numera en kvinnlig organisation. Nu gör de all propaganda, de samlar in alla pengar, allt vilar på kvinnornas axlar, menar hon.

Inga kommentarer: