måndag, januari 17, 2011

Vostoksjön ska avslöja sina hemligheter

Klicka på bilderna så blir de större
Vetenskapsradion är alltid en källa till intressant kunskap och denna morgon var inget undantag. Ryska forskare ska undersöka vattnet i Vostoksjön.
Det finns redan ett borrhål som slutar cirka 100 meter ovanför vattenytan
Med ny och säker teknik ska forskarna komma åt vattnet utan att förorena sjön
Lyssna
Lyssna
Lyssna
För snart fyrtio år sedan antog forskare att det finns en sjö nästan 4000 meter under inlandsisen på Antarktis under den ryska forskningsanläggningen Vostok. För tjugo år sedan kunde teorierna beläggas med hjälp av satellitövervakning. Sjön där nere är nästan tre gånger så stor som Vänern och forskarna antar att det är en isolerad sötvattensjö.

Hittills har analysförsöken fördröjt på grund av kontamineringsrisker när yttervärldens mikrober möter vattnet. Det skulle kunna rubba det ekosystem som finns i sjön

Forskarna vill ta reda på om det finns liv där nere och har presenterat en lösning som accepteras av omvärldens forskare. Det finns redan ett borrhål som slutar 100 meter ovanför vattenytan och nu ska man med smältteknik fortsätta hela vägen.

Tekniken bygger på att det enorma tryck som fyra kilometer is åstadkommer, gör att när det sista av isen smälter, pressas sjövattnet upp i borrhålet utan att smältvätskan hinner förorena sjövattnet.

Resultatet blir en enorm frusen vattenpelare som kan analyseras riskfritt.
Wiki

Uppdatering drygt ett år senare än när blogginlägget skrevs:

SvD -  Vetenskapsradion  -  SR Vetenskap & Miljö  -  SR Vetandets Värld  -

Inga kommentarer: