måndag, januari 17, 2011

Klimatsimulering tusen år framåt

Klicka på bilderna så blir de större
Förutsatt att vi upphör med alla växthusförstärkande aktiviteter, har vi kanske satt igång en process med 1000 års bromstid, eller spelar det ingen roll vad vi gör om naturens eget växelspel ändå reglerar det globala klimatet? Är det förändrade havsströmmar som avgör klimatförändringstakten mest? SvT Vetenskap.

Om isen på antarktis smälter kommer havsnivån att stiga cirka fyra meter och här kan du simulera olika havsnivåeffekter.

Trots allt detta frigjorda vatten, kommer södra halvklotets ökenspridning att bli dramatisk.

Hittills har vi haft en extrem vinter den här säsongen och i Australien och Brasilien har det varit översvämningskatastrofer och frågan är om extremt väder är en trend eller en tillfällighet SvT Vetenskap. Citat:
"Svårt att bekräfta sambanden
Forskarna försökte tillsammans svara på frågan som många av oss också diskuterat hemma vid köksbordet - sambandet mellan klimatförändringarna, orsakade av människan, och frekvensen av extrema oväder. Men trots att sambandet kan verka uppenbart - vi värmer upp jorden och vi får se allt extremare väderfenomen - så är det svårt att bekräfta det på papper.

- Dessa frågeställningar är idag extremt svåra att svara på. Vi behöver mer kunskap om de stora systemen som styr vädret och klimatet och vi behöver bättre teknik för bedömningar och analys - speciellt när det gäller extremoväder som översvämningar och torka, säger professor Siegfried Demuth på IHP."
Mera om katastroferna från SvT Vetenskap


Citat SvT Vetenskap:
"Nu publiceras den mest långsiktiga klimatsimulationen hittills - ett "best case scenario" för ett helt årtusende framöver, av kanadensiska forskare. Förutsättningen för att modellen ska gälla är att vi omedelbart och fullständigt avbryter våra utsläpp av koldioxid till atmosfären."
SMHI om klimatet
-

Inga kommentarer: