torsdag, maj 31, 2007

Solenergi

Direkt omvandling av instrålande solenergi är en energiteknisk dröm. Tyvärr är solcellerna ännu inte tillräckligt effektiva för att bli ett "solklart" alternativ till kärnkraften, men den tiden kommer och den kommer snart.

Under eftermiddagens cykeltur i lätt duggregn, lyssnade jag till Studio Ett i radion och där diskuterade man direktomvandling av solenergi.

Lyssna här

Programsammanfattning från Sveriges Radios hemsida:

"Sol, vind och vatten
Det var framtidens melodi redan på sjuttiotalet. Nu är vi i den där framtiden, men hur mycket solkraft har det egentligen blivit? Å ena sidan skulle några få kvadratmil solceller på rätt ställe kunna ta hand om hela världens energibehov. Å andra sidan sätter pengar och politik idag stopp för det. Är solenergi verkligen något för oss på norra halvklotet eller är det dags att överge dom visionerna? Och vad kan solenergin göra för södra halvklotet?Vi sänder direkt från bygget av Sveriges största solcellsanläggning i Malmö, och vi kopplar upp den pågående internationella konferensen om solenergi i Riga, Lettland.Medverkar gör bland annat professor Björn Karlsson, statssekreterare Ola Alterå, miljöpartiets Maria Wetterstrand och P1:s miljöreporter Sven Börjesson".


I Malmö bygger man en solcellsanläggning på 1500 kvadratmeter som kommer att ge en genomsnittseffekt på 150 kW. Med tanke på att den instrålade energin, med 50% verkningsgrad skulle ge
cirka 500 kW, har vi en hel del teknisk utveckling att önska oss.

Klicka på rubriken och besök Ångströmlaboratoriet i Uppsala där de världsledande solcellsforskarna är verksamma.

Läs om solenergiinstrålning här och här

En solcellanläggning på 3 x 3 mil i Sahara skulle ge drygt 100 megawatt med dagens dåliga verkningsgrad. Som jämförelse ger den nytrimmade Ringhalsreaktorn 2 450 megawatt.

Solenergiinflödet till jorden är hela tiotusen gånger större än hela det globala energianvändandet. Ett energisystem som baseras på direkt solenergiomvandlig är fullt realistisk och redan i dag billigare än kärnkraft.

Det enda som saknas är politisk vilja.

En annan bromsfaktor för utvecklingen av ett effektivt system för direktomvandling av solenergi är att de stora kraftbolagen och oljebolagen blir de stora förlorarna vilket nog är en viktig förklaring till att utvecklingen går långsamt.

Inga kommentarer: