söndag, maj 13, 2007

Koldioxiden igen

Ett tag trodde miljöoptimisterna att koldioxidöverskottet kan lagras i hav och sjöar. Nu tror andra som gömmer sig för verkligheten, att våra myrar kan ackumulera den koldioxid som annars bidrar till växthuseffekten. Det finns till och med miljöfanatiker som tror att koldioxiden kan lagras i slutna bergrum som tömts på vatten, malm, olja och gas.

Alla har de fel!


Artikelförfattaren har visserligen rätt i att myrdränering ger ett ökat utsläpp, men fel i att myrarna kan fungera som en permanent koldioxidfälla.

Visst kan naturen temporärt lagra koldioxid i vatten och myrar, men när mättnad uppnås, kommer förr eller senare en kollaps där all lagrad koldioxid frigörs och vi får en växthuschock.

Om vi inte kan stoppa koldioxidöverskottet, ska vi hoppas att utsläppen sker kontinuerligt och inte periodiskt.

Citat ur artikeln: "Den typen av myrar är stabila vid en global temperaturhöjning och koldioxiden kommer att hållas kvar, summerar han."


Fel igen. Det som stängs in kommer ut.

Det finns bara ett sätt att mildra växthuseffekten och det är att minska på utsläppen av växthusgenererande gaser.

Klicka på rubriken och läs om koldioxid. Klicka här och läs om växthusgaser i allmänhet.

Det står att "Freoner var ett nystartat företag på 20-talet." Det är fel. DuPont i Frankrike tillverkade produkten Freon och sedan kallades alla liknande produkter "freon" oavsett tillverkare och produktnamn.
Wiki.org har de korrekta uppgifterna. (Jag har nu korrigerat texten i Wiki.se)
På samma sätt blev det när Piaggio i Italien tillverkade en scooter som de döpte till Vespa (geting) för att den surrade som en geting. Alla liknande produkter från andra motorcykeltillverkare kallas än i dag för Vespa. Dammsugaren Hoover blev på samma sätt ett produktgruppnamn i folkmun i USA.

Punkt! sade Bill
Håller med föregående talare sade Bull.

Inga kommentarer: