söndag, maj 28, 2006

CanastaYtterligare en förnedrande omgång Canasta har avverkats. Poängtabellen drygt halvvägs återspeglar slutresultatet.

Regler för den som vill spela Canasta på vårt sätt.

Under rubriken finns en variant.

Canasta med tre lekar
3 lekar inkl 2 jokrar per lek

Upplägg/spel
Spelarna får 13 kort var och ett kort läggs upp bredvid högen. Den spelare som är i tur tar två kort och lägger ut ett. Alternativ: Om spelaren kan lägga ut en triss med två kort på hand (max en tvåa/joker) och det översta kortet kan spelaren göra det och sedan plocka upp högen på hand och därefter lägga ut ett kort. Om spelaren inte tidigare lagt ut krävs att kombinationen tillsammans med ev. andra kombinationer som samtidigt läggs ut har en viss poängsumma (summan av de individuella kortens poängvärde)

Lägga ut
De kombinationer man lägger ut på bordet första gången måste ha ett visst värde. Värdet är kortens sammanlagda poängvärde, inklusive ev. kort som man plockar högen på. Man får alltså inte plocka högen om man inte tidigare lagt ut om man inte når upp till den aktuella poängsumman. Poängsumman avgörs av ens poängsaldo efter omgången innan.

Specialkort
Röd trea läggs på bordet och ett nytt kort dras.
Tvåor och jokrar wildcards.
Svart trea överst i högen gör att nästa spelare inte kan plocka högen.
Joker/tvåa spärrar högen (läggs på tvären). Då krävs ett extra kort för att plocka högen (fortfarande max en joker/tvåa) tills dess att högen plockats. Minst ett vanligt kort eller en svart trea måste läggas emellan innan ny tvåa/joker får läggas på kasthögen.

Canastor
En canasta består av en kombination på bordet med minst sju kort. Korten samlas ihop till en hög. Är canastan jokerfri är den röd, och då läggs ett rött kort (ej joker) överst. Innehåller den minst en joker/tvåa är den svart och ett svart kort läggs överst. Man får inte ta högen på en valör man gjort canasta i. En canasta får aldrig ha övervägande eller hälften jokrar. En canasta med bara jokrar och/eller tvåor räknas som röd.

Gå ut
Man måste ha minst tre canastor varav minst en röd för att kunna gå ut. Dessutom måste man göra sig fri från kort på hand. Man kan lägga ett kort på kasthögen allra sist eller lägga alla korten på sina kombinationer.
Man får inte gå ut om man har 1-5 svarta treor på hand. Har man alla 6 svarta treorna får man lägga ut dem när man går ut, och de räknas i så fall över huvud taget inte. När en spelare gått ut räknas alla spelares poäng samman.

Poängberäkning
Röd 3 +100 (-100 om man inte lagt ut, +200 för den spelare som har alla röda treor)
Svart 3 -100 om man inte har alla sex och har gått ut.
4-7 5 p
8-kung 10 p
Ess 20 p
2 20 p
Joker 50 p
Svart canasta 300 p
Röd canasta 500 p
Jokercanasta 1500 p
Utgång 100 p
Kort på bordet ger plus, kort på hand ger minus. Dock inga extraminus för canasta på hand.


<0 15="15" br="br" p="p" ppna="ppna">5-1495 Öppna på 50
1500-2995 Öppna på 90
3000-4995 Öppna på 120
5000-9995 Öppna på 200

För att vinna krävs minst 10 000 poäng

Inga kommentarer: