fredag, mars 06, 2020

Tiggarna – En skitsak?

Tiggarna en skitsak?

ERIC ERFORS Avföring mitt i stan

"Känsliga personer kan sluta läsa nu. Denna krönika kommer att handla om bajs.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Lokaltidningen Mitt I rapporterar om det omfattande problemet med bajshögar på gator och torg i Kista centrum. Ansvarslösa hundägare? Nej, det är mänskliga fekalier.

"Man skäms och vill inte ta hit vänner på besök eftersom man måste passera alla de här platserna", säger Ingers Baggers som bor mitt i Kista centrum. Hennes bostadsrättsförening har samlat in en protestlista med drygt 400 namnunderskrifter mot bajsandet och nedskräpningen.

Baggers har med sin kamera dokumenterat högarna: i trappuppgången, i hissen och på gator och gångvägar. En av hennes grannar berättar om hur hon har börjat ta omvägar för att slippa se folk sitta på huk och göra sina behov. En ingenjör vid Stockholms trafikkontor säger att ytorna måste desinficeras för att motverka eventuell spridning av hepatit och salmonella.

Ingenstans i artikeln nämns något om vilka det är som bajsar. Trots att många läsare nog tar för givet att det huvudsakligen handlar om tiggande EU-migranter.

Här finns ingen nolltolerans från de ansvariga för ordningsmakten, utan tvärtom största tolerans. Det offentliga rummet är numera belamrat med sopsäckar, madrasser, filtar och varuvagnar. Och, som sagt var, med bajshögar.

Jag vill absolut inte ha något tiggeriförbud. Men den utbredda flatheten inför de problem som följer i tiggeriets spår riskerar att få allvarliga konsekvenser. När kommun och stat sviker kan vi få en situation där människor börjar vilja "ta saken i egna händer". Vi har redan sett vedervärdiga exempel på fysiska attacker eller spottloskor på fattiga och utsatta tiggare.

I miljöbalken stadgas det: "Den som med uppsåt eller av oaktsamhet skräpar ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till döms för nedskräpning till böter eller fängelse i högst ett år."

Nej, tiggarna har naturligtvis inte några 800 kronor för att betala en nedskräpningsförseelse.

Det är själva uppgivenheten i sig som utgör det största problemet. I fattigdomens namn kan människor ta sig friheten att ockupera mark, bygga kåkstäder, bygga sopberg och skräpa ned på gator och torg utan att någon lyfter ett finger. Sverigedemokraterna bara tackar och tar emot.

Var finns då alla de ordningsvakter vars uppgift det är att "medverka till att upprätthålla allmän ordning"? Ja, inte i Kista i alla fall.

I Stockholms stad råder nolltolerans mot felparkeringar. Det fullkomligen kryllar av övernitiska parkeringsvakter. En vän till mig hade parkerat blott 50 centimeter för nära ett sällan använt övergångsställe och fick betala tusen kronor i böter.

Parkeringsvakter innebär finfina miljoner i stadens kassa. Ordningsvakter på gator och torg är bara en trist och tung utgift.

Stockholms stad – och hundratals andra kommuner i Sverige – har alltså i princip kapitulerat för en annan typ av ordningsproblem än slarviga och privilegierade bilägare. Och när de sanitära problemen nu bara växer, när det bajsas i sandlådor och i trappor, när man bokstavligen kan skita i lagen utan några samhälleliga motreaktioner börjar också samhällskontraktet vittra.

Vreden drabbar de stackars tiggarna. Fast det är våra politiker som har flytt ansvaret. De kan åtminstone börja med att hyra in ordningsvakter."


Rebecca Weidmo Uvell

"Nu räcker det! 4 mars 2020
I morse när jag slog upp lokaltidningen Mitti Vasastan kunde jag läsa det här. Tiggare som återigen rapporteras om använda våra barns skolgårdar som sovplats. Och toalett. Ett problem som vi haft i flera år men det får bara fortsätta.

Nu får det fanimig räcka.

Vad är det för människor? Och säg inte fattiga. Det är så otroligt oförskämt och nedvärderande mot alla fattiga att påstå att bara för att man inte har pengar så är man omoralisk och äcklig.

För det är inget annat än det. Det är äckligt. Vilka människor tycker att bajsa i andra människors barns sandlådor är rimligt även om man är fattig? Det är något fel på sådana människor. Hur kan man göra så?

Det är inte så att inte de rumänska tiggarna förstår, de är inte korkade bara för att de är fattiga. De förstår att det är en skolgård de sover på och de förstår mycket väl att sandlådan de använder som toalett ska barn dagen efter leka i.

Faktum är att dessa personer struntar i det. De har noll respekt för andra människor och absolut inte svenskar och deras barn som går i skolorna de betraktar som sin egendom på nätterna. Bara en person som föraktar sina medmänniskor, människor de på dagarna ber om pengar, bajsar i samma människors barns sandlådor på nätterna.

Det har inget med fattigdom att göra.

De har gott om plastpåsar, de ser alla som ser dem sitta. De sitter inte sällan utanför affärer som har fryspåsar för glassar och frukt. De har påsar de samlar tomburkar i. Påsar finns. Men de väljer att inte bajsa i plastpåsar och slänga skiten i en papperskorg på morgonen utan de VÄLJER att bajsa i våra barns sandlådor.

Den människor som skyller detta beteende på fattigdom är svaret skyldig till alla andra fattiga människor varför de anser att man blir omoralisk eller bara dum i huvudet av fattigdom. Det finns fler fattiga i Sverige, andra sorters hemlösa. Ingen av dem har utsett små barns sandlådor till toalett för även dessa människor har respekt och värdighet. En moral. Man gör inte så.

Men mängder med rumänska tiggare föraktar alltså det svenska samhället och människorna som bor här inklusive våra barn. Något annat sätt kan inte jag tolka varför de istället för att göra sina behov i en park i en buske eller i en plastpåse varje natt använder skolgårdar och förskolor som toalett.

Ytterst är det dock inte deras ansvar faktiskt utan det borde vara förbjudet att tigga i Stockholm. Då hade polisen kunnat köra bort dem.

Så jag lastar dessa individer varför det inte är det – Centerpartiet i Stockholm som är de som hindrar Alliansen från att införa ett tiggeriförbud.

Tack Karin Ernlund, Jonas Naddebo, Fredrik Lindstål, Claes Nyberg, Susanne Wicklund, Johan Fälldin, Banar Sabet och Kristin Jacobsson.

Tack för att stadens skolbarn och dagisbarn får sina skolgårdar och dagisgårdar förstörda av bajs. Varje natt. För att ni inte tycker “man kan förbjuda fattigdom”.

Tack för att ni istället tycker att värdefulla skattepengar ska läggas på att sanera gårdarna. Varje natt.

Sedan hoppas jag att stadens övriga fattiga tackar er för att ni påstår att bara för att man är fattig så har man ingen respekt för andra, inte ens barn. Ingen värdighet eller moral. Utan är så moraliskt depraverad att man tycker att skita i små barns lekmiljöer varje natt är ett rimligt beteende.

Jag hoppas också att väljarna straffar er 2022.

Tiggeriet i staden måste förbjudas. Det var ovärdigt i Lort-Sverige och då förbjöd vi det. Det har varit ovärdigt alltid och måste bort. Svenska skattebetalare har noll och ingen skyldighet att acceptera att rumäner i industriell skala etablerat ett permanent skuggsamhälle i Sverige där även barnens lekplatser utsetts till toalett."


Inga kommentarer: