tisdag, mars 31, 2020

En svensk atombomb – Foajaure

Wiki: Naustasmällen var ett projekt för att se verkningarna av en mindre atombomb, som utfördes i norrländska Nausta sydväst om Jokkmokk. Planerna hann aldrig genomföras och det enda som provsprängdes var attrapper av en atombomb, så kallade nitrolitladdningar. 1956 provsprängdes 36 ton bonyl, och 1957 sprängdes 50 ton. Meningen var att testa luftstötvågsverkan, genom att ställa ut flygplan och stridsvagnar på olika avstånd från laddningen i terrängen. Kratern, med en diameter på 40-50 meter, fylldes därefter den naturliga vägen med vatten, och bildade en liten sjö som fått det inofficiella namnet Foajaure, en sammansättning av FOA och det samiska ordet för sjö; jaure. Området runt Nausta är fortfarande avlyst då det ingår i Robotförsöksplats Norrland, RFN och används av försvaret för skarpa prov med luftburna och markbaserade robotar.


Bara ljudet av mygg och något avlägset fågelkvitter hördes i lappmarken. Sekunden senare går en stöt likt en kraftig jordbävning genom marken. Allt skakar till och en enorm tryckvåg går genom det ödsliga landskapet. Tryckvågen sprider sig på någon sekund många kilometer från detonationsplatsen, och förstör byggnader, fordon och elektronik på sin väg. Även djur dör av tryckvågen. Ett enormt svampmoln reser sig över en kilometer upp mot skyn över den svenska moränmarken. Den 60 ton tunga bonylladdade bomben "Vega" har precis detonerat. Ett år av noga förberedelser är nu över på en sekund. Den största och kraftigaste detonationen i svensk historia är ett faktum, men detonationen är bara det sista steget innan Sverige ska ta fram en än kraftigare bomb. Nästa bomb på den topphemliga testanläggningen i Lapplands ödemark ska brisera sommaren 1963 och det blir då inte vilken bomb som helst, det ska bli en helt svensktillverkad atombomb!

Andra världskriget avslutades med två enorma explosioner , en över Hiroshima och en över Nagasaki. I samma sekund kriget tog slut föddes ett nytt; det Kalla kriget. Ett krig där supermakterna tävlade om vilka som hade flest kärnvapen, för nästa fullskaliga krig - Det Tredje Världskriget- skulle bli ett kärnvapenkrig av supermakterna som skulle ödelägga hela mänskligheten. USA, Sovjetunionen, Storbritannien och Frankrike skaffade stora mängder av det fruktade domedagsvapnet och mitt i allt detta stod det lilla fredsälskande och neutrala landet Sverige som bönade och bad om fred, nedrustning och kärnvapenfria zoner. Sverige med sin lilla defensiva försvarsmakt ville bland annat att hela Skandinavien skulle bli kärnvapenfritt. Sverige var fredens budbärare. Sverige var de onda kärnvapenmakternas raka motpol. Sverige var hela världens föredöme. Men allt var bara bluff!

Knappt hade atombombsröken skingrats från Hiroshima och Nagasaki förrän Socialdemokraterna påbörjade Sveriges största, dyraste och hemligaste projekt, det som kom att kallas "Den svenska linjen", att från grunden, innanför landets gränser och helt utan allmänhetens kännedom, utveckla och framställa etthundra svensktillverkade kärnladdningar - etthundra svenska atombomber!

Det här är en del av Sveriges historia som fortfarande är okänd för väldigt många människor. Vi hoppas att fler får upp ögonen för att Sverige faktiskt har haft ett välutvecklat kärnvapenprogram. Att vi faktiskt tog fram en svensk atombomb bakom ryggen på sin egen befolkning!

Inga kommentarer: