söndag, mars 01, 2020

Arabvärlden och flyktingarna

Arabvärlden

I arabvärlden existerar ingen demokrati som vi definierar det!


Inga öppna val med politiska partier som kan få regera till nästa val.
I arabvärlden är det klanerna som strider om makten över statsapparaten.
Den för tillfället starkaste klanen har den politiska makten men de övriga klanerna behåller sina krigsmakter, poliskårer och sociala system.

Våra enfaldiga politiker tror att den som flyr från klansystememet kan assimileras i vårt demokratiska system när vederbörande passerar vår gräns.

Våra enfaldiga politiker tror att den som flyr från klansystememet kan känna tilltro till den folkvalsstyrda rättsapparaten.

Det är en lång process!


Att vara flykting innebär naturligtvis att man flyr från något.

Fattigdom, politiskt förtryck, krig, hungersnöd et.c.

Ryssland, Syrien och Turkiet bollar just nu med nästan en miljon flyktingars öden och afghanska migranter mixas in i kalabaliken.

Dramatiska scener har utspelat sig vid Turkiets gräns mot Grekland och Bulgarien i dag när tusentals migranter försökt ta sig till EU. Det sedan Turkiet meddelat att man öppnar gränserna för migranter som vill ta sig till Europa. Grekisk gränspolis har skjutit tårgas och chockgranater mot folkmassor som försökt ta sig över gränsen.

Journalisten Christian Feiland har hela dagen bevakat utvecklingen vid gränsen.

– Det har varit mycket tårgas vid gränsen. Jag har själv sett hur grekiska soldater skjutit tårgas mot människor som släppts igenom den turkiska delen av gränsövergången, säger Christian Feiland.

– Frustrerade och aggressiva flyktingar har också kastat stenar och pinnar mot grekerna. Området har varit packat med människor som trott att gränsen till Europa varit öppen.

– Vi filmade när plötsligt en gummikula träffade marken bredvid mig och jag träffades nästan. Det skedde när upprörda flyktingar kastade sten och pinnar mot grekerna.

När president Erdogan bekräftade att han öppnar gränserna mot Europa för migranter tog sig tusentals människor till gränsövergångarna. Turkiska soldater har låtit dem passera men Grekerna har hållit gränsen stängd.

Många av de som nu försökt ta sig till Europa är afghaner. De har trott att gränsen varit helt öppen och när de insett att de inte kan ta sig över har de blivit frustrerade. Flera har anklagat Turkiet för att använda de som brickor i ett politiskt spel.

Turkietkännaren och professorn Paul Levin menar att öppnandet av gränserna är ett sätt att söka uppmärksamhet.

– Jag tror att det delvis är ett desperat försök av Erdogan att väcka omvärldens uppmärksamhet om den flyktingkatastrof som pågår längs Turkiets södra gräns, alltså gränsen mot Syrien.

Det var efter att fler än 30 turkiska soldater dödades i flyganfall i Idlib i torsdags kväll som president Erdogan meddelade att gränserna mot Europa kommer att öppnas. Turkiet stoppar inte heller båtar mot Europa men hårt väder har gjort att inte fler båtar än normalt tagit sig till den grekiska övärlden.

Erdogan har tidigare många gånger hotat med att öppna gränserna och Paul Levin tror att det också kan handla om både inrikespolitik och ett sätt att pressa Europa.

– Han kan också vilja försöka sätta press på Europeiska Natomedlemmar att stödja den turkiska insatsen i Syrien militärt och det kan också vara ett sätt att blidka hemmaopinionen och föra blickarna från syrien när många turkar frågar varför många turkiska soldater dör i Syrien. Så det kan finnas flera olika förklaringar till varför han gör så här just nu.

Inga kommentarer: