torsdag, mars 05, 2020

Muslimska brödraskapet och Svenska Kyrkan

Totalförsvarets Forskningsinstitut FOI är Sveriges gränsvakt mot subversiva ideologier och MB Muslimska Brödraskapet är kanske det största hotet mot vår trygghet.

Symbolen för MB är korsade svärd under koranen.
Tydligare kan det knappast bli!


I religionsdialogens och religionsfrihetens namn uttalade sig ärkebiskop Antje Jackelén i HD och Sydsvenskan den 23/2 -20: ”Vi kommer att kritisera extremism men vi kommer inte att vara en front mot islam”. 


Johan Westerhom som driver ledarsidorna.se är son till Barbro Westerholm


Svenska Kyrkan genomförde den 27-30 januari konferensen ”En värld av grannar”. Av det femtontalet handplockade gäster stack tre internationella organisationer ut som tidigare uppvisat direkta kopplingar till internationella jihadister eller som är associerade eller en del av det Muslimska brödraskapet. Ett brödraskap som nu är i fokus från flera säkerhetstjänster, bland annat den tyska.

I en tidigare artikel presenterades al Manaar The Muslm Cultural Heritage Centre Trust, MCHC. Vid dess moské har bland annat den internationellt kända IS-bödeln ”Jihadi John” som tillsammans med tre andra bildade tortyrkvartetten ”The Beatles” samt ”The Hip-hop jihadist” varit verksamma. I dagens artikel presenteras den andra organisationen, Islamic Relief, mer ingående.

Islamic Relief grundades 1984 och finns idag representerarde med nationella föreningar, filialer och kontor i över 20 länder varav Sverige är ett. Organisationen anses vara en av Muslimska brödraskapets två biståndsorganisationer där Muslim Aid är den andra De många personunionerna med anhängare av det Muslimska brödraskapet har lett till att bland annat Tyskland 2019 officiellt förklarade Islamic Relief vara en del av nätverksorganisationen Muslimska brödraskapet.

Även representanter för Miljöpartiets tyska systerparti, ”Die Grüne” uttrycker stor oro över utvecklingen. Volker Beck, partiets talesperson för immigrationsfrågor 2001-2004 och idag talesperson för HBTQ-frågor sade efter att han bevistat en konferens 2018 i Islamic Centre i Köln där både Brödraskapet och Islamic Relief var närvarande:

”Denna konferens är intressant men även skrämmande. Dom (Brödraskapet) försöker inte längre bara organisera muslimer i Tyskland. De organiserar nu sig själva på en europeisk nivå”.

Colletta Manemann, Tysklands integrationskommissionär, varnade för att moskébesökare var aktiva att rekrytera nya medlemmar till Brödraskapet.

”Till vår kännedom har kommit att Brödraskapet aldrig tidigare varit så i fokus för våra säkerhetstjänster än nu. Vi välkomnar det”.

Manemann står i andra avseenden Tysklands förbundskansler Angela Merkel nära och har tidigare varit förespråkare för en generös migrationspolitik.

Att Islamic Relief är en del av MuslimskaDetta bekräftades tidigare av en anhängare till Brödraskapet 2017.

Islamic Relief ingår även i ett annat nätverk. Det Cairo-baserade International Islamic Council for Da’wa and Relief, (IICDR). IICDR är en paraplyorganisation för 86 islamistiska organisationer vara flera är accocierade med Muslimska brödraskapet eller aktiva med att ge Hamas finansiell support. IICDR har även givit al Qaida finansiell och materiellt understöd. Bland IICDR medlemsorganisationer märks bland annat

Federation of Islamic Organisations in Europ, FIOE, Muslimska brödraskapets europeiska paraplyorganisation enligt Brödraskapets andlige ledare

Hamas är är klassificerad som en terroristorganisation av bland annat EU, Israel, Japan, Kanada, USA, Egypten, Australien och Storbritannien.

Islamic Relief har länge anklagats och senare varit under utredning för att ha finansiera terrorism. Både Israel och Förenade Arabemiraten har klassificerat Islamic Relief till en organisation för finansiering av terrorism. 2005 anklagade de ryska myndigheterna Islamic Relief för att stödja terrorism i Tjetjenien. 2012 stängde den schweiziska banken UBS ned Islamic Reliefs konton för misstankar om terrorfinansiering. Fyra år senare gjorde den brittiska banken HSBC samma sak. HSBC räknas till en av världens största banker.

Islamic Reliefs ledarskap präglas av radikal extremism. Exemplen är flera:

2016 gav grundaren Hany El-Banna en intervju till Al-Aqsa Voice, den officiella radiostationen för terroristgruppen Hamas, under vilken han uppmanade ”en stark koalition” mellan det civila samhällets organisationer och Hamas-regeringen att ”avvisa alla utländska idéer och ondska intrång ”.

Essam El Haddad – en av medstiftarna av Islamic Relief var den utrikespolitiska rådgivaren till Egyptens tidigare president Mohamed Morsi. Haddad använde Islamic Relief för att finansiera det egyptiska Muslimska brödraskapet.

Khaled Lamada – ordförande för Islamic Reliefs filial i USA är känd för sina återkommande antisemitiska utspel och önskan att utplåna Israel. Lamada har även varit aktiv i Brödraskapets officiella nätverksorganisationer i USA som till exempel MAS, Muslim American Society.

Issam Al-Bashir – en framträdande medlem av Europeiska fatwarådet som leds av Muslimska brödraskapets andlige ledare Yusuf Qaradawi.

Ahmed Al-Rawi – tidigare chef för Islamic Relief Worldwide, som också fungerat som direktör för Muslim Association of Britain. Al-Rawi undertecknade 2004 en förklaring till stöd för jihad mot brittiska och amerikanska styrkor i Irak.

På Svenska kyrkans konferens ”En värld av grannar” var Svenska Islamic Relief representerat som handplockad organisation med sin ordförande men även i viss mån även Omar Mustafa, studieförbundet Ibn Rushd tidigare förbundsrektor. Mustafa var så sent som 2018 var vice ordförande i Islamic Relief Sveriges styrelse enligt årsberättelsen. Mustafa har tidigare innehaft posten som ordförande för Islamiska Förbundet i Sverige, IFiS som enligt sina egna stadgar bekänner sig till Muslimska brödraskapets ideologi.

Islamic Relief var tidigare en av biståndsmyndigheten Sida:s strategiska samarbetspartners men är det inte längre. Islamic Relief fick dock så sent som i juni 2019 ett riktat anslag från Sida på 3,5 miljoner kronor för katastrofhjälp till internflyktingarna i Idlib.

”En värld av grannar” präglas av ett, enligt Svenska kyrkan självt handplockat, radikalt islamistiskt europeiskt kluster. Det kluster som den tyske parlamentarikern Volker Beck identifierade. Islamic Relief och al Manaar är två av flera handplockade organisationer som utgör exempel på det urval av samarbetspartners som Svenska kyrkan gjort.

Malmökonferensen “En värld av grannar – Interreligiös praktik för fred” deltagarlista visar på hitintills okända kopplingar mellan Svenska kyrkan och extrema samt radikaliserande miljöer. I detta kluster av organisationer som möjliggörs genom personliga relationer och aktivt urval dyker en av Storbritanniens mest radikala moskéer upp. En moské som öppet samarbetar med den radikala miljörörelsen Extinction Rebellion.

Genom programmet “En värld av grannar – Interreligiös praktik för fred” vill Svenska kyrkan främja fredlig samexistens och ett humant Europa, som präglas av social och andlig hållbarhet. Ett samhälle där människor värnar om sin nästa och försvarar demokratiska grundvärderingar – En värld av grannar.

Den 27-30 januari samlades ett 70-tal personer från 15 europeiska länder till ett möte i Malmö om en av vår tids stora samtids- och framtidsfrågor, migrationen. Mötet som genomfördes är en del av programmet En värld av grannar, som ärkebiskop Antje Jackelén tagit initiativ till. Syftet är att skapa ett interreligiöst europeiskt nätverk för och med människor på flykt, för att främja den sociala hållbarheten.

Deltagarna till Malmö-konferensen var särskilt inbjudna, handplockade personer som representerar många aspekter av migrationsfrågan – ungdomar, personer med egen erfarenhet av flykt, forskare, religiösa ledare, politiker, praktiker, media m fl. Temat för mötet var ”Att bevara vår mänsklighet – för vi har alla varit främlingar” (Keeping our humanity – for we were strangers once).

– Det här mötet samlar ett tvärsnitt av europeiska samhällen på en plats under tre dagar. Det ger oss unika möjligheter att arbeta med de utmaningar och möjligheter som migrationen innebär, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Flera organisationer på mötet var genom sin representation tydligt kopplade till nätverksorganisationen det Muslimska brödraskapet vilket Ledarsidorna tidigare rapporterade om.

Samtliga på mötet, med kanske ett undantag i Omar Mustafa (Studieförbundet Ibn Rushd tidigare förbundsrektor) representerade även sina organisationer på högsta nivå i någon form. Tre av de internationella eller utländska organisationerna som deltog stack ut med sina tydliga band till våldsbejakande islamism samt finansiering av terrorism.

Al Mannaar Muslim Heritage Center, MCHC är för den svenska publiken en okänd organisation. Den representerades av den brittiske medboragern Abdurahman Sayed. I den brittiska ledningen för MCHC finns en svensk medborgare representerad mantalsskriven i en förort i norra Stockholm. Detta knyter MCHC närmare Sverige.

För den bredare brittiska allmänheten är Al Manaar känd för sin insats vid branden i Grenfell Tower. Branden var en brand som bröt ut vid 00:50-tiden lokal tid natten mot 14 juni 2017 i 24-våningshuset Grenfell Tower i North Kensington, London. 72 människor miste livet i branden.

Men det finns även en annan sida av verksamheten. En utredning av Henry Jackson Society (HJS), den brittiska tankesmedjan mot extremism, har kopplat samman Al Manaar Muslim Cultural Heritage Centre till 19 jihadister inklusive den Islamiska statens bödel Mohammed Emwazi.

Emwazi blev internationellt även känd som ”Jihadi John”. Jihadi John ingick som en av fyra brittiska IS-bödlar som av sina offer kallades för ”The Beatles”. Emwazi skall av Al Manaar ha fått tillstånd att predika sina extrema åsikter utanför moskén innan han anslöt sig till Islamiska staten.

En annan profilerad IS-bödel som hade sina rötter i moskén var “The Hip hop Jihadist” Abdel-Majed Abdel Bary. I en av hans sista dokumenterade uppdateringar på Twitter passerar Abdel Bary med ett avhugget huvud med texten

Abdel-Majed Abdel Bary tillskrev sig själv mordet på den brittiske journalisten James Foley. Abdel Bary rapporterades död 2015.

Al Manaar Muslim Cultural Heritage Centre är även i övrigt en väl känd extrem islamistisk miljö. En imam tillhörande moskén hävdar bland annat att kvinnor som lyssnar på musik riskerar att bli strip-teasedansöser och prostituerade. En annan, Imam Samer Darwish föreslog också att kvinnor inte skulle genomföra de för muslimer obligatoriska dagliga bönerna under sina menstruationer då de under dessa perioder var att betrakta som ”orena”.

Al Manaar har även ett samarbete med en annan rörelse, Extinction Rebellion.

Extinction Rebellion (ofta förkortat XR) är ett internationellt systemkritiskt nätverk som utövar ickevåldsmotstånd och civil olydnad i syfte att minska risken för ekologisk kollaps och massutdöende och kräver radikala åtgärder mot den globala uppvärmningen.

XR, med rötter i miljörörelsen och den brittiska grenen av Occupy-rörelsen, startade 31 oktober 2018 när cirka 2 000 personer samlades i London och förklarade uppror mot den brittiska regeringen. Rörelsen spred sig snabbt till Sverige, de första aktionerna ägde rum den 17 november 2018 i Göteborg och Stockholm, där bland annat Greta Thunberg närvarade.

Extinction Rebellion har genomfört flera uppseendeväckande aktioner, däribland blockader av gator och byggnader, hungerstrejker, gatuteater och ockupationer. I mitten av april 2019 genomfördes aktionen “Shut Down London”, där grupper blockerade flera olika kommunikationsmedel i London. Brittisk polis gjorde stora ingripanden.

En av Extinction Rebellions brittisk medgrundare, Roger Hallam, har anklagats för att vara antisemit efter en rad med uppmärksammade uttalanden i tysk media. Hallam är efter dessa uttalanden inte välkommen till den tyska delen av XR.

Banden mellan den extrema islamistiska miljön och extrema miljöaktiviströrelser som XR är inte onaturliga för den Svenska kyrkan eller till exempel Equmeniakyrkan. Företrädare för bägge kyrkorna menar att Greta Thunberg, som deltagit i XR manifestationer är en profet i vår tid.

Det som är intressant i en svensk kontext är hur pass tydligt en så pass radikal och radikaliserande organisation som Al Manaar Muslim Cultural Heritage Centre knyter samman den Svenska kyrkan med andra internationellt kända extrema rörelser som Extinctioin Rebellion. Att de rör sig i samma europeiska radikala och extrema kluster.

I detta fall ett kluster som tillsammans med Svenska kyrkan knyter samman den antidemokratiska miljörörelsen XR med den extrema och våldstillåtande islamismen i form av brittiska al Manaar.

Under 2020 fyller ärkebiskop Antje Jackelén 65 år och tiden fram till hennes pensionsavgång närmar sig. Senast 2022 kommer Svenska kyrkan välja en ny ärkebiskop och Jackelén intensifierar nu arbetet med det arv hon skall lämna efter sig till sin efterträdare. Ett arv som kommer verka för att Svenska kyrkan närmar sig det Muslimska brödraskapet.

Svenska Kyrkan genomförde tidigare i år, den 27-30 januari konferensen A World of Neighbours (En värld av grannar). Genom programmet ‘En värld av grannar – Interreligiös praktik för fred’ vill Svenska kyrkan främja fredlig samexistens och ett humant Europa, som präglas av social och andlig hållbarhet. Ett samhälle där människor värnar om sin nästa och försvarar demokratiska grundvärderingar.

Konferensen mynnade ut i ett antal arbetsgrupper som i början av 2021 kommer presentera en gemensam vision för europeiska religiösa ledare. En av arbetsgrupperna arbetade bland annat med formandet av en ny tankesmedja. I arbetet med tankesmedjan ingick bland annat Forum – idéburna organisationer med social inriktning projektledare Anna Ardin enligt hennes egen statusuppdatering på Facebook.

Ardin var tidigare aktuell med att försöka införa ”Profetisk och politisk diakoni” i bland främst Equmeniakyrkan genom att föreslå en omorgansiation av kyrkans Sociala mission till en stiftelse och att centralisera de ekonomiska resurserna till den. Detta förslag har nu mött motstånd i Equmeniakyrkan och är för närvarande under bearbetning för att bättre svara mot församlingarnas behov.

Deltagarlistan från konferensen i januari ger dock ledtrådar till vilken inriktning som såväl programmet ”En värld av grannar” som en eventuell tankesmedja kommer få.

Muslimska brödraskapet var representerat genom bland annat bistånds- och nätverksorganisationerna Islamic Relief och Muslim Aid. Islamic Relief representerades officiellt av Mohammed Mohsen och Muslim Aid representerades av den tidigare bostadsministern Mehmet Kaplan. Även studieförbundet Ibn Rushd kan sägas ha varit representerat genom Omar Mustafa som i presentationen av honom tituleras ”student, former head of Ibn Rushd Educational Association”. Islamic Relief är sedan tidigare vid sidan av Islamiska Förbundet i Sverige terroristklassade av bland annat Saudiarabien och UAN, Förenade arabemiraten. Även Israel har terrorklassat Islamic Relief.


Andra deltagare med kopplingar till den svenska salafistiska och islamistiska miljön var Khalid Mohammed från föreningen ”For The People”. Khalid Mohammed är från Vivalla, Örebro, och har tidigare arrangerat seminarier och föreläsningar med kända salafister däribland Anas Khalifa och hans nätverk in i den våldsbejakande islamistiska miljön har kartlagts av Expressen. Den föreläsare som Khalid Mohammed kontrakterade, Anas Khalifas gärning har beskrivits utförligt i medierna. För en stor skara unga predikar han att de inte ska fira nyår, inte fira studenten, inte umgås med icke-muslimer och hur de som muslimer har rätt att försvara sig själva.

Anas Khalifa uppmärksammades medialt första gången 2004, då det framkommit att han framträdde i eget namn på den dåvarande öppet extremistiska hemsidan omislam. Hemsidan hyllade Usama bin Laden, uppmanade till väpnad jihad, fiendskap mellan muslimer och judar och genomsyrades av antisemitism. Khalifa har återkommande uppmanat till hat riktat mot judar.

En av de internationella deltagarna, Abdurahman Sayed representerade The Muslim Cultural Heritage Centre Trust (MCHC) eller al Manaar-moskén i London. Al Manaar-moskén är i anti-terrorkretsar känd för att vara fokalpunkt för IS-rekrytering. Minst nio församlingsmedlemmar har tidigare anslutit sig till den Islamiska Staten. Däribland Mohammed Emwazi – mer känd som Jihadi John – och två andra män som tillsammans kallades “the Beatles” av deras tortyroffer i Syrien.

Vid konferensen var även svenska utrikesdepartementet representerat med en ambassadör.

Att Svenska kyrkan nu närmar sig det Muslimska brödraskapet blir allt klarare. Med en gemensam tankesmedja och flera namnkunniga islamistiska organisationer som har direkta kopplingar med såväl Muslimska brödraskapet som de har visat sig vara rekryteringsbas för Islamiska staten blir den ideologiska och teologiska kursen allt tydligare.

Det är det arv som Antje Jackelén kommer lämna över till sin efterträdare att förvalta när en ny ärkebiskop väljs 2022.


Ärkebiskopens mänskliga förebild borde vara Jesus som offrades för våra synder.

Alla muslimers mänskliga förebild är Muhammed som dödade andra människor för att de inte delade hans tro.

Inga kommentarer: