tisdag, mars 10, 2020

Gangsteradvokater




Gangsteradvokater lismar för brottslingar

Nu ghettofieras även advokaterna. De lismar för brottslingar och är med i gangsterrapvideor. Vad gör det med förtroendet för rättssystemet?

Rapparen Z.E går runt i rättssalen. Kameran zoomar in på lagboken. Låttexten handlar om ”stora brott” han har begått, att man ska ”hålla käft” i rätten, att polisen får ”mittenfingret”, vilka vapen han har och så vidare. På stolarna sitter advokater beskedligt, närmast servilt, medan rapparen går runt bland dem och gör provocerande gester. Han hoppar upp på podiet, där domar vanligtvis förkunnas, ger ”mittenfingret” till kameran. Att han är dömd för ett antal brott gör väl honom bara ännu coolare i målgruppens ögon. Ingen tvekan om vem som äger salen på Södertörns tingsrätt.

Musikvideon fick kritik redan innan den lagts ut. När lagmannen (chefen) Eva-Lena Norgren på Södertörns tingsrätt fick höra vad advokaterna upplåtit lokalen till blev hon bestört. De hade inte informerat henne. Självklart för att de visste att det var opassande, milt sagt. I söndags publicerades videon. ”Det är precis så illa som jag befarade”, sade Norgren.

Advokaterna måste vara skådespelare, spånar två unga killar i en reaktionsvideo. Ett rimligt antagande, med tanke på vad de lånar ut sig till. Men nej, de jobbar på byråerna Block, Olsson Lilja Advokater och Bastling & Partners. Egentligen är det en tjänst att namnge dem här – gratis reklam – eftersom advokater allt oftare har blivit påkomna med att marknadsföra sig mot den kriminella världen.

Peter Nilsson och Rodney Humphreys på Alpha advokatbyrå har solglasögon på sig och dricker whisky i sin reklamvideo. Klienter uppmanas hålla käften om polisen vill prata med dem. Man ska inte ge ifrån sig koden till telefonen. Eller som Peter Nilsson slår fast: ”Den ska du inte ens lämna ut till din flickvän”. Cringe, som kidsen säger. Fjantar, kan man också säga.

Men medan övriga samhället försöker få bukt med den grova brottsligheten, har advokaterna hittat en guldgruva.

Om det bara handlat om två stekare som desperat vill vara med i tuffa gänget hade det inte varit hela världen. Men medan övriga samhället försöker få bukt med den grova brottsligheten, har advokaterna hittat en guldgruva. Fler tunga brottslingar? Fler potentiella kunder! Detta gäller förstås inte alla advokater, men en förskjutning i kulturen verkar ha skett. En del säljer in sig själva till ljudet av smattrande skott. Lägger ut bilder på gängmedlemmar och pengabuntar på Instagram. Skryter om frikännande domar för grova brott. Det menar Lisa dos Santos, senior åklagare, som kritiserar gangsterromantiken: ”Predikar försvararbranschen så mycket om allas rätt till bästa möjliga försvar, att den blivit blind för sin egen kursändring? Eller är detta bara business as usual, tjänster och förtjänster, en bransch i utveckling som allt annat? När gängkrig råder: anpassa och skjut ner etiken. Det finns status och pengar att hämta.”

Advokatsamfundet tycker inte att något av detta är problematiskt. Tvärtom sluter de upp bakom sina egna. Som det heter på advokatspråk menar de att det inte har skett något ”åsidosättande av god advokatsed”. Det är nog många som undrar vad god advokatsed i så fall är, om det ingår att romantisera gängbrottslighet på plats i en rättssal. Advokatsamfundet menar att det som skett är att ”media valt att vinkla frågor rörande inspelningen”.

Nej, Advokatsamfundet, det var era advokater som gav rapparen tillträde till rättssalen, där han kunde spotta ut sitt förakt, och dessutom frivilligt ställde upp i videon. Inte nog med det, de poserade med honom på på Advokatfirman Blocks officiella Instagramsida. ”Mittenfingret till polis!”, som Z.E rappar. God advokatsed var det.

Inga kommentarer: