söndag, augusti 29, 2010

Genmanipulerad raps och majs


Under nästan 20 år har jag försökt sprida kunskap om riskerna med grödor som genmanipulerats för att stå emot bekämpningskemikalier som tar kål på ogräs och skadesmåkryp.

Under tiden har den ena odlingen efter den andra drabbats av läckage så att ogräsen har fått dessa kraftfulla egenskaper och blivit svårutrotade.

Lennart Daléus brukade raljera om kvickroten Orvar, men det var djupt allvar bakom de muntra orden och nu kan vi konstatera att Orvar har rotat sig ordentligt.

Jordgubbar som fått gener från ishavslax för att inte knäckas av frosten, är ett exempel på artöverskridande genmanipulation som det har experimenterats med och jag väntar nästan på potatis som har fått grodgener så att skörden bara innebär att hålla upp säckar som potatisarna hoppar ned i.

Jag väntar med spänning på resultatet från seminariet 18/9.
Biodynamiska föreningen delar nog min förväntan med lika stor oro.

Torbjörn Fagerström verkar vara genhypnotiserad av Monsanto, men har är ursäktad. Han är bara ett år yngre än jag och sannolikt på väg in i senilitetens dimmor.

ATL drar en lans för Monsanto
Lars Vernersson skrev:
"Det är dags att lätta på bromsen. Visst ska man vara försiktig med ny teknik, men hittills har inga bevis kommit fram för att gmo-grödor har skadat miljö eller människors hälsa. Fler företag borde få möjlighet att ägna sig åt genteknisk forskning så att fler grödor med önskvärda egenskaper snabbare kommer i bruk."
De orden kommer han sannolikt att vilja modifiera om några år när Monsantomajs har gett Kvickroten Orvar riktigt stora muskler.

Genome project
En försiktig SLU-rapport
ATL gör en liten notis av en fruktansvärd rapport.
Allt i bloggen om teknisk genmodifiering
GMO Safety
GMO Compass
Understanding Evolution

Inga kommentarer: