fredag, augusti 20, 2010

Universums hemlighet - Mörk materia / Mörk energi

Klicka på bilden så blir den tydligare, men hur mycket du än klickar så kan du inte se det som är universums huvudsakliga komponenter. SvT Vetenskap.

Mänsklighetens teknik för genererande av olika vågrörelser som ljus och elektromagnetisk strålning, reflekteras bara från cirka fem procent (5%) av universum.

Vad resten är, kan bara bli hypotetiska förklaringsmodeller.
"Och forskarna säger att vi tycks vara tillbaka till ett begrepp som kallas "den kosmologiska konstanten", något som Einstein spekulerade i men sen själv avfärdade som "sitt stora misstag". Och nu kanske ändå visar sig ha spekulerat i rätt riktning."
Den kosmologiska konstanten påminner mig om den matematiskt dynamiska konstanten Q som qosmoskreatörerna introducerade för att lösa omöjliga ekvatione. Q kan stoppas in i alla ekvationer och ges valfritt värde för att lösa upp besvärliga problem.

Eftersom de inte har sanningen, måste de uppfinna den. Det leder fram till att hypotetiska värden blandas med kända, för att få fram fungerande vetenskapsmodeller.
Kan något finnas utanför tiden?
Och vad som fanns före eller utanför den Stora Smällen är ju också en tanke som får hjärnan att skrynkla sig. Hur kan något finnas före tiden och utanför rummet?
De frågorna väcker mig ofta mitt i natten och får mig att ligga klarvaken.

Vi förstår så lite av allt som omger oss och ändå betraktar vi oss själva som skapelsens krona.

Allt i bloggen om mörk materia/energi


Science

Inga kommentarer: