lördag, augusti 07, 2010

LHC - Mycket larm om inget

Klicka på bilderna för att få en uppfattning om projektets fysiska dimensioner


Ända från tiden då LHC-projektet presenterades har jag varit skeptiskt inställd till resultatmöjligheterna.

Jag tror nästan på forskarnas hypoteser om Higgs partikel och vibrerande strängar, men jag tror inte att de kan verifieras i LHC-experimenten.

Liksom med all annan högteknologisk forskning kommer nog ändå LHC-gänget att upptäcka många intressanta fenomen som kan bli grundstenar i andra mera jordnära applikationer.

Nyligen kallade forskningsledarna till en presskonferens där de berättade att de har kommit ett steg närmare Big Bang, vilket naturligtvis är rent nonsens som de sockrar frenetiskt för att få utökade forskningsanslag.
"Att återupptäcka ”våra gamla vänner” i Standardmodellen visar att våra experiment är redo att bryta ny mark. Standardmodellen fungerar som väntat. Nu kommer naturen att visa oss vad som är nytt, säger Cerns generaldirektör Rolf Heuer."
Jippii! De har återfunnit gamla teorier.

"Det har gått otroligt bra. Vi har visserligen ännu inte sett ny fysik, eller gjort några helt nya upptäckter."
Men det kommer de nog att göra kanske eventuellt.

"Redan smids planer för en ännu större partikelaccelerator. Istället för en ringformad accelerator vill forskarna producera en linjär maskin som skjuter partikelstrålarna rakt mot varandra. Den skulle fungera som ett komplement till dagens acceleratorer, och kunna ge ännu fler nya upptäckter inom fysikens värld."
Jag repriserar Berglins gamla teckning

Finansieringen är en knäckfråga. Den extremt avancerade LHC vid Cern har redan kostat omkring 70 miljarder kronor att bygga. En 50 kilometers linjär accelerator skulle kosta omkring hundra miljarder kronor till.
Det gäller för LHC-gänget att väva kejsarens nya kläder med guldtråd.

Grafik
Följ utvecklingen direkt från CERN - HÄR
Hemma hos CERN
Hemsida för LHC

Klicka på ▼LHC▼ för att läsa allt i bloggen om partikelacceleratorn. Där finns massor med informationslänkar.

Inga kommentarer: