lördag, februari 13, 2010

OS Olympiska Spelen 2010 är igång

Klicka på den övre bilden om du vill veta vad de håller på med i Vancouver
De olympiska spelen hålls var fjärde år och perioden mellan spelen kallas olympiader. Detta faktum har de flesta journalister missat och många av dem skriver olympiad när de menar olympiska spel.

Bortsett från den pinsamma detaljen, ser det ut som att årets utomhusgrenar ska försvåras av det canadensiska tövädret.

De första olympiska vinterspelen hölls i franska Chamonix 1924. De första sommarspelen arrangerades enligt legenden av Herakles (Hercules enligt den romerska mytologin) långt innan vår tideräkning började.

De första dokumenterade olympiska spelen hölls år 776 f.v.t. i det antika Greklands Olympia.

Numera har vi olympiska spel vartannat år eftersom sommar- och vinterspelen varvas. Emedan vinterspelen är ett modernt påfund, är dock olympiaden tiden mellan sommarspelen. Klicka på rubriken och hälsa på hos de moderna olympiska gudarna.

Nu ska jag naturligtvis hålla tummarna tills de bli blå för att våra svenska medaljhopp ska motsvara mina förväntningar och redan i dag är det dags för damernas sprint i skidskytte där vi har två medaljkandidater. Enligt dagbladet.no är Helena Jonsson skotträdd, men det har hon hittills lyckats dölja på ett trevligt sätt och i kväll klockan 22 börjar det om tävlingen inte regnar bort. Nu är klockan 11:30 i Sverige och 02:30 Vancouver. Sverige ligger 9 timmar före Vancouver.

Tävlingsschema och resultat
Svenska Dagbladets medaljprofetia
Tidigare i bloggen om spelen i Vancouver
Alla blogginlägg om idrott

Inga kommentarer: