söndag, juni 04, 2006

Sprit och bilkörning


I det senaste numret av den enda tidning jag numera prenumererar på, tar de upp en positiv aspekt på sprit och bilkörning. Etanol är inte den enda lösningen på problemet med att frigöra oss från petroleumberoendet, men det är tillsammans med rapsolja för dieselmotorer, den enda som kan sjösättas redan nu. På längre sikt ska vi driva våra fordon med vätgas som producerats via artificiell fotosyntes, biogas från avfallsrötning, bränsleceller, elackumulatorer som laddats via solceller och ytterligare några alternativ som biltillverkarna experimenterar med.

Vi ska snarast möjligt bli helt oberoende av oljeshejkernas politiska kullerbyttor. Eftersom islamistisk terrorism till största delen finansieras direkt eller indirekt via dessa beduingangsters kassakistor, eliminerar vi flera problem med en ny energipolitisk konstruktion. Inhemsk drivmedelsproduktion är dessutom väldigt bra för sysselsättningen.

De internationella oljebolagens visionärer, har insett nödvändigheten av omstruktureringen för länge sedan och kommer snart att börja egen utveckling av drivmedel från förnyelsebara råvaror.

Det blir trist för våra närmaste grannar i väst, men de kan leva länge på de fonderade oljevinsterna och kommande intäkter från vindkraftverk efter hela den blåsiga norska kusten.

Alternativen till petroleum som drivmedel ska jag rota mera i och skriva om, men nu är det snart dags för grillning.

Inga kommentarer: