onsdag, maj 20, 2020

Corona del 35 – Ättestupan




Om ättestupan

Geriatrikprofessor Yngve Gustafson anser att många äldre inte behandlas mot covid-19 utan istället direkt får palliativa läkemedel.

– Att rutinmässigt ge äldre med lunginfektion andningshämmande läkemedel, är aktiv dödshjälp, för att inte säga något värre, säger han.

Personer över 70 år har identifierats som en särskilt riskgrupp för covid-19. Smittan har kommit in på äldreboenden på många håll i hela landet. Hälften av alla avlidna över 70 år har bott på äldreboende, så kallat särskilt boende. En fjärdedel hade hemtjänst, enligt Socialstyrelsen.

Yngve Gustafson, seniorprofessor i geriatrik vid Umeå universitet, uppger att många gamla kan leva fem år eller mer efter att de flyttat in på ett äldreboende.

– Att bo på ett äldreboende är inte en diagnos. Det i sig kan aldrig vara ett medicinskt underlag för att avgöra om man ska leva eller dö. En läkare kan via telefon ordinera palliativ behandling. Det är en kränkning, en diskriminering och ett lagbrott att inte göra en medicinsk bedömning av vad som är bäst för den enskilda patienten.

Mellan den 23 mars och 3 maj vårdades 728 covidpatienter med en snittålder på 83 år, på geriatrisk avdelning i Region Stockholm, med en överlevnad på 80 procent – av vilka 79 procent har kunnat skrivas ut till eget boende.

Gustafson understryker att basal behandling med näringsdropp, blodproppsförebyggande läkemedel, syrgas och behandling av sekundära bakteriella lunginflammationer med antibiotika därmed hjälper äldre. På äldreboenden finns i dag inte kompetens för att ge syrgas eller dropp nattetid, påpekar han.

– Att istället rutinmässigt ge äldre med lunginfektion morfin och midazolam, som är andningshämmande, är aktiv dödshjälp, för att inte säga något värre.

Andelen gamla i respiratorvården är lägre än vanligt, trots att äldre drabbas värst av covid-19 och trots att man talat om en överkapacitet, tar Yngve Gustafson upp.

– Bara det tyder på att vi valt bort gamla människor som kunde haft en chans att överleva.

En läkare och forskare vid Karolinska universitetssjukhuset beskriver för DN att användningen av en ”palliativ cocktail” med lugnande och smärtstillande används, som han ser det, i för stor utsträckning på covidpatienter både på sjukhus och äldreboenden. Han är noga med att vara anonym.

– Det här är så känsligt. Vi pratar inte med varandra bland kollegorna om det här, men det jag ser nu är att man i allt större utsträckning utövar dödshjälp under täckmantel av palliativ vård.

Standardblandningen innehåller enligt läkaren läkemedlen morfin, haldol och midazolam, som även ingår i Socialstyrelsens rekommendationer för vård i livets slutskede.

– Många covid-19 patienter behandlas på det här viset. Det här brukar användas för patienter med terminal cancer som har kort tid kvar i livet. Men när det används på patienter med syrebrist påskyndar det absolut döden för dem. Eftersom det råder besöksförbud vet ofta anhöriga inget. Etiska aspekter diskuteras inte, men jag anser att det här är olagligt, och att en del av dessa patienter hade kunnat klara sig om de istället givits syrgasbehandling.


Enligt professor Carl Johan Fürst vid Palliativt utvecklingscentrum vid Lunds universitet får inte alla andnöd av covid-19.

– Många äldre är så sköra att de hinner dö innan det eventuellt inträffar, och andnöd kan man behandla med morfin. Att det skulle förkorta en människas liv är svårt att säga – det är en dosfråga. Det är oerhört knepigt och svårt att värdera.


Palliativ vård

Palliativ vård ges till människor med obotlig, livshotande sjukdom. Målet är att förbättra livskvalitet och lindra smärta och andra symtom.

Vården kan ibland förlänga livet, men inte bota sjukdomen.

Palliativ vård ska varken påskynda eller fördröja döden.

Enligt WHO är definitionen: ”Palliativ vård bygger på ett förhållningssätt som syftar till att förbättra livskvaliteten för patienter och de närstående, genom att förebygga och lindra lidandet genom tidig upptäckt, bedömning och behandling av smärta och andra fysiska, psykosociala och andliga problem som kan uppkomma i samband med livshotande sjukdom”.

Källor: 1177, Nationella rådet för palliativ vård, Världshälsoorganisationen WHO.

Inga kommentarer: