söndag, maj 03, 2020

Byggkostnadsökning

Byggföretagen är nutidens orcher!


Byggentreprenörerna är lömska bluffmästare och kunderna är nutidens korkade ynkryggar!

Det finns inget som hindrar att det upprättas ett byggkontrakt med absoluta priser!


ENKÖPING Typförskolan i Örsundsbro och Pepparrotsbader ligger många miljoner över budget.

Pepparrotsbadet kommer enligt den prognos som lämnades i mitten av april att bli 20-22 miljoner kronor dyrare än de 380 miljoner kronor som avsatts i budget. De 380 miljonerna är fördelade på 350 miljoner kronor för byggnaden och 30 miljoner för infrastrukturen runt om. Överskridandet gäller hela projektet och motsvarar cirka 5,5 procent av den totala budgeten.

Orsaker till fördyringarna har inte offentliggjorts, men enligt ett pressmeddelande från kommunen förs nu "en dialog med entreprenören om utgifterna och om vägen framåt".

– Vi ska tillsammans (med entreprenören, EP:s anm) ta oss framåt och bygga klart ett modernt och fint familjebad för invånare och besökare, skriver Ingvar Smedlund, kommunstyrelsens ordförande, i pressmeddelandet.

Så sent som i mars i år skrev EP att det överordnade målet för familjebadprojektet var att hålla budget. Flera ändringar har därför gjorts under byggtiden, bland annat har utrymmet runt 25-metersbassängen minskats, liksom antalet parkeringsplatser.

Även typförskolan i Örsundsbro blir dyrare än vad som avsatts i investeringsbudgeten. I stället för de 69 miljoner kronor som förskolan beräknades kosta, är prognosen nu att slutkostnaden blir 76,5 miljoner kronor, 7,5 miljoner kronor eller drygt 10 procent över budget.

Förskolan i Örsundsbro ska stå modell för flera kommande förskolebyggen i Enköpings kommun. Enligt samhällsbyggnadsförvaltningen kommer de missbedömningar som gjorts av kostnaderna för typförskolan leda till att kostnader för kommande förskolor justeras. 

Inga kommentarer: