fredag, december 24, 2010

God Jul 2010! Recept julgodis.

Klicka på bilderna så blir de större

Närmast början på gräddknäckkoket och bakom är Jonnys Tjong klar att skäras upp i småbitar

Godissandwish

 
 Jonnys Tjong:

100 gram smör
2 deciliter vispgrädde
3 deciliter rörsocker
1 matsked vaniljsocker
1 deciliter ljus sirap
Rör ihop rubbet och koka mycket långsamt tills kultestet ger ett lagom segt smakprov. Kultestet går till så att en liten mängd av smeten droppas ned i iskallt vatten. Efter en stund märker du hur konsistensen blir.
Ingredienserna kan dubblas som Sofia och jag gjorde i går. Häll upp i en smörad form som ger tjongen cirka 7-8 millimeters tjocklek. Klipp bitar på 1,5X1,5 centimeter och slå in i plastfolie.

Gräddknäck:

3 deciliter vispgrädde
½ matsked vaniljsocker
1 matsked smör
1 deciliter ljus sirap
2 deciliter rörsocker
25 gram sötmandel

Skålla, skala och rosta mandeln lät. Hacka den grovt.
Bryn smöret i en tjockbottnad kastrull.
Tillsät grädde, socker, vaniljsocker och sirap.
Koka långsamt tills kultestet ger önskad konsistens.
Blanda i mandeln och rör om.
Fyll knäckformarna

Godissandwish

250 gram Odense nougat
250 gram Odense mörk blockchoklad
250 gram Odense vit blockchoklad
250 gram Odense mandelmassa
I nödfall kan ingredienserna bytas mot simplare fabrikat, men då blir resultatet därefter.

Kavla ut mandelmassan mycket tunt vilket är lättast med en teflonbelagd kavel.
Smält nougaten i vattenbad eller mycket försiktigt i mikrovågsugn på låg effekt och med omrörning var tionde sekund.
Stryk ut nougaten på mandelmassan.
Täck blandningen utan att locket kommer åt nougaten.
Jag använder två likadana klassiska serveringsbrickor.
Kyl ned utomhus i tio minuter.
Smält den vita chokladen på samma sätt som nougaten.
Stryk snabbt ut chokladen på nougaten. det är viktigt att det går snabbt eftersom nougaten annars smälter igen och blandar sig med chokladen.
Täck och kyl utomhus tio minuter.
Smält den mörka chokladen på samma sät som det övriga och stryk snabbt ut den.
Kyl och bryt i bitar.

God(is) Jul!

Inga kommentarer: