fredag, januari 01, 2010

Skip-Bo


Jul- och nyårshelgerna är av tradition kortspelsorgier i min familj.

Den här gången blir det mest Skip-Bo som för mig är helt nytt men redan beroendeframkallande.

Reglerna:
Spelets syfte är att först bli av med alla kort i högen framför sig.

Spelets inledning
Varje spelare får en grundhög med kort, 30 kort om man är 2-4 spelare och 20 om man är 5-6 spelare. Spelarna lägger grundhögen framför sig med nummersidan nedåt, utan att titta på korten. Sedan vänder alla på det översta kortet i högen. Överblivna kort läggs mitt på bordet, som en hög att dra, en draghög.

Spelets gång
Man får bara spela kort från sin grundhög om man kan bygga på en bygghög mitt på bordet. Bygghögarna byggs upp genom att man lägger korten i ordning - med början från 1 och upp till 12. Skip-Bo-kort fungerar som jokrar och kan ersätta vilket kort som helst. När en 12:a (eller ett Skip-Bo-kort som representerar en 12:a) lagst på bygghögen är den bygghögen komplett och läggs åt sidan. På dess plats kan nu en ny bygghög byggas. Högst fyra bygghögar får förekomma samtidigt. Korten i den borttagna bygghögen blandas och läggs i draghögen när den tar slut.


Spelaren till vänster om given börjar med att dra fem kort från draghögen för att bilda en hand. Om man har en etta eller ett Skip-Bo-kort på handen eller överst i grundhögen får man starta en bygghög mitt på bordet. Man får lägga ut så många kort man kan under sin tur. Men man behöver inte lägga om man inte vill. Spelar man ut alla kort man har på handen får man dra fem nya från draghögen. När man sedan inte kan eller vill lägga fler kort så avslutar man sin omgång genom att lägga ner ett av sina kort framför sig på bordet i en personlig slänghög. Varje spelare får ha upp till fyra egna slänghögar och korten som läggs i dem behöver inte läggas i någon speciell ordning.

Varje spelare börjar alltid sin omgång med att dra tillräckligt många kort för att ha fem på handen.

För ett snabbare spel så minskas antalet kort i grundhögen.

Drar man för många kort till handen så läggs de extra in i grundhögen.

Spelets slut
Den spelare som inte har några kort kvar i sin grundhög har vunnit även om det ligger kort kvar i slänghögarna eller om det finns kort kvar i handen.

Om man vill spela med poängräkning:
Man kan spela över flera omgångar och räkna poäng. Vinnaren i varje runda får 25 poäng plus fem poäng för varje kort som motståndarna har kvar i sina grundhögar. Först till 500 vinner.

Parspel
Man kan spela Skip-Bo i par. Parmedlemmarna får inte sitta bredvid varandra. Samma regler som i grundspelet används men när det blir en spelares tur så får han eller hon även använda de kort som deras medspelare har lagt i sina slänghögar och även de kort som finns den andres grundhög. Det är bara spelaren som står på tur som får lägga och medspelaren får inte hjälpa till med tips om vilka kort som borde läggas. Om medspelaren säger något ska han ta upp två kort från draghögen och lägga i sin grundhög. Ett lag vinner när de båda har slut på kort i sina grundhögar. Innan spelet börjar så bestämmer man om en spelare som har fått slut på kort i sin grundhög ska fortsätta att spela eller om lagkamraten nu får klara sig själv.


Klicka på rubriken för mera kortspelsregler.

Inga kommentarer: