onsdag, januari 06, 2010

Ady Gil möter japansk valfångstbåt
Havets batmobile mötte sin överman när Sea Shepherd försökte störa en japansk valfångstbåt.

Klicka på rubriken och läs om valfångst.

SvD
Video från krocken
YouTube-1
YouTube-2
YouTube-3

6 kommentarer:

Unknown sa...

Synd på en sån cool båt :)
Verkar ltie småkorkat, eller klantigt, att kära så nära en stor valfångare med en sådan liten båt - på filmen ser man ganska tydligt att valaktivisterna försöker gå in nära, och kanske framför (vilket dom ju brukar med sina gummibåtar), så det står ju helt klart att felet är SS - inte valfångaren.

Sen att Japanerna bedriver olaglig valfångst är också rätt klart tycker jag - att fånga, och döda 1000 valar om året i "forskningssyfte" - yeah right !!!

/K

Unknown sa...

Olaglig?
Menar du att de bryter mot JARPAII-avtalet?
Det är ett internationellt godkänt avtal som ger Japan vissa undantag från det allmänna valjaktsförbud som annars råder.

Unknown sa...

Nja, jag menade väl mer att det är rätt genomskinligt att kalla 1000 dödade valar om året för "i forskningssyfte" - det finns rätt många forskare som forskar på olika djur utan att döda ett enda - de flesta djur, närmaste analogi är väl hajar, kan man avfyra mätinstrument mot som varken dödar eller skadar djuret...

/K

Unknown sa...

Aha!
Så när du skrev "...olaglig valfångst..." så menade du forskningsmetoder du inte stödjer?

Unknown sa...

Well - nu har jag inte grävt kilometerdjupt i fakta om valfångst i forskningens namn, men jag har ännu inte sett ngn motivering till vilken forskning som kräver 1000 dödade valar...

Min poäng är: Seasheperd är aktivister som gör allt för att förhindra valfångarna, inklusive att lägga sig i direkt väg för dessa - jag finner det mkt troligt att det var det som orsakade kollisionen.

Å andra sidan finner jag det orimligt att man år efter år måste harpunera 1000 valar och kalla det för "forskning" !!?
I så fall kan man väl säga som det är - man vill ha en valfiskekvot på 1000 valar om året !!???

Om då ingen annan än japan anser detta vara berättigat så får dom väl äta nått annat !!???

/K

Kalle sa...

Jag vet inte om Christer Törnkvist har förstått det här med att bevara det lilla valbeståndet som finns kvar eller så är han ute för att provocera fram en debatt mad sina omogna inlägg.