tisdag, januari 27, 2009

Irena för miljövänlig energiomvandling

Klicka på bilden så blir den tydligare

Under den gångna helgen hölls en konferens vars resultat kanske kan starta en positiv förändring av världens smutsiga energiomvandlingsprocesser.

Från Ny Teknik:
"Irena, som betyder International Renewable Energy Agency, ska arbeta för att ökningen av energibehovet i världen ska täckas med förnyelsebara energikällor i stället för fossila – allt för att undvika en global miljökatastrof."

Klicka på rubriken och besök hemsidan.

"Om dagens globala energikonsumtion får värdet 1 så skulle de förnyelsebara energikällorna räcka till 2 000 gånger så mycket, – när tekniken är utvecklad och kostnaderna överkomliga."

Redan i dag har kostnaderna för solenergi sjunkit med 60 procent på tio år och kostnaden för vindkraft har fallit med 80 procent på 25 år"

Just nu är investeringsviljan låg i hela världen, men det kanske är positivt eftersom så många forskningsframsteg görs i dessa dagar inom områdena solceller, batterier och vågkraft.

Om ett par år när världsekonomin tillåter nysatsningar, kan ny teknik tillämpas kommersiellt och felsatsningar kanske har undvikits.

Jag hörde i morse i Ekot, hur Harry Frank från IVA, förklarade att ett batteripaket för 100 km elbilskörning, för tio år sedan vägde 600 kg. I dag väger det 100 kg och om ytterligare fem år, kanske 50 kg. Då blir elbilen i hybridversion oslagbar som marktransoportmedel. Harry Frank beräknade ett energibehov på 29 tWh krävs för att ersätta de fossila bränslena och att denna energimängd kan skapas bara genom effektivisering av nuvarande elförbrukare.

Lyssna här

Kanske är det ännu tid kvar för en räddningsexpedition för människorna på Jorden.

Lyssna på klotet och lär dig mera om vår överlevnadspotential.

Var skeptisk till miljömuppar som vill rädda planeten, de har inte riktigt grepp om problemet. Planeten Jorden är inte i någon som helst fara på grund av människornas rovdrift och nedsmutsning.

Det är människorna som är i farozonen, men ärligt talat; Skulle inte planeten må bättre utan människor?

Inga kommentarer: