fredag, juli 06, 2007

Gröna potatisar

Potatisens år 2008 ◄ klicka
Klicka på den övre bilden som är tagen av mig och föreställer dagens lunch. Nykokt frisk nyplockad potatis tillsamman med fryst nordsjösill.
Den undre bilden visar misshandlad potatis och är tagen av Åsa Westerlund Scanpix

Klicka på rubriken och läs om giftet solanin.

Oräkneliga gånger har jag diskuterat med ansvariga i livsmedelsaffärer om detta, men de hävdar att om man skär bort det gröna så är giftet borta.Tro dem inte, de vet inte vad de talar om!


Det gröna är bara en signal om att potatisen är giftig. Ät aldrig en potatis med en grön fläck på. Varna affärspersonalen varje gång du hittar en potatis med grönt på. Köp aldrig potatis ur förpackninger som är helt öppna mot butikens starka takbelysning.


Är det säkert att äta grön potatis?

När potatisknölen utsätts för ljus på fältet, i lagret, på butikshyllan eller hemma så påbörjar formationen av gröna pigment på potatisens yta. Detta kallas gröning och indikerar formationen av klorofyll. Detta pigment är helt ofarligt och finns i alla plantor, sallad, spenat etc.
Men i potatis så är det som ”kanariefågeln i gruvan”. Det gröna indikerar en ökning av glykoalkaloider, särskilt solanin.
När potatisen grönar, ökar solanin innehållet till farliga nivåer. Därför rekommenderas det att inte äta potatisens gröna delar.
Kommersiella potatissorter screenas för solanin-nivåer och de flesta innehåller mindre än 0.2 mg/g. Fast potatis som utsatts för ljus och börjat bli gröna (se qa-fp 94) kan innehålla 1 mg/g eller mer. I detta fall kan en oskalad potatis resultera i en farlig dos.
Ökade halter av solanin ger en bitter smak i potatisen när den tillagas. Solanin-biosyntesen sker parallellt men separat med klorofyll biosyntesen; båda kan ske utan den andra. Till skillnad från klorofyll så kan solanin bildas utan ljus, men ökar substantiellt med dess hjälp. Solanin-produktionen är lokaliserad till skalet, oftast inte djupare än 3 mm.
Källa: http://www.panhandle.unl.edu/potato/index.htm
Färsk frisk potatis och sill är en höjdare som jag njöt av till lunch i dag. Sillfiléer frysta i 300-grams-paket finns hos min handlare och alltid i min frys. Gös är också gott med ogiftig potatis.

Potatisexpertens recept: "Lägg färskpotatis av minsta storleken i en långpanna. Blanda med olja, grovt salt, timjan och svartpeppar och stek i ugnen i 20 minuter."
Flera recept med färskpotatis:

4 kommentarer:

Karin sa...

Tack för potatistipset!

Germund sa...

Hej Karin!

Om du vore här i dag skulle jag bjuda på tre sorters inlagd sill med ugnsgrillad färskpotatis som kokades i går och har legat i kylen över natten.

Häpp!

Anonym sa...

Tyvärr blev det inget besök i Sveriges närmaste stad denna regniga dag med vackert datum. Men snart kommer vi, och då hoppas jag få äta goda potatisrätter tillsammans med dig.

Germund sa...

Jag ska planera genom att skaffa hem nödvändiga ingredienser och späka mig till lämplig aptit ☺