lördag, juli 07, 2007

Logik

Jag sitter och väntar på att duggregnet ska upphöra så att jag kan ta en cykeltur. Tankarna flyger fritt och jag minns en episod under släktträffen. Vi hade ätit färdigt och broder Erik ville säga några ord. Han hade varit på kurs och lärt sig att "tänka annorlunda".

Ett exempel var en uträkning som skulle göras i huvudet.

301 tennisspelare skulle spela en cupturnering. Det innebär att alla spelare får spela minst en match och vinnaren går vidare. Hur många matcher krävs det för att kora en slutsegrare?

24 hjärnor gick på högvarv, men en hade svaret klart i stort sett direkt och en var inte närvarande. Den som hade svaret klart var dotter Karin som alltid ser det logiska i till synes komplicerade förhållanden.

Hon viskade svaret till Erik som misstänkte att hon hade gått samma kurs, efter att hon även svarat rätt direkt på följande fråga: Vad hände här?

På en krog i vilda västern satt ett gäng och diskuterade hästar. Krogägaren utlyste en tävling som gick ut på att två cowboys skulle rida till en flaggstång en bit bort, runda den och rida tillbaka till krogen. "Den som har den långsammaste hästen vinner en gallonbutelj av min finaste skotska whisky", lovade han.

Två fulla kofösare anmälde sig, hoppade på sina hästar och red iväg mot flaggstången. Väl där insåg båda dilemmat och klev av för att fundera. De tänkte länge till dess att en av dem plötsligt hoppade upp på en häst och red iväg till krogen där han fick sin whiskybutelj.
Hur gick det till?


Dotterdotter Sofia 11 år, som inte hade hört någon av frågorna eftersom hennes hjärna var sysselsatt med viktigare saker, fick frågan om tennisturneringen, och svarade utan betänketid rätt.

Det är sådant som gör att jag uppskattar de goda genernas genomslagskraft. Genteknik utan genmanipulation

Vi ses igen sade Bill
gensyn svarade Bull

Inga kommentarer: