söndag, mars 11, 2007

BiljardreglerKlicka på rubriken och läs tävlingsreglerna.
Kortfattade regler för amatörer
9-ball (nine ball) är en form av biljard. Man använder sig av bollarna numrerade 1–9. Vid spelets början placeras bollarna med boll ett på huvudpricken, och resterande bollar i en diamantform bakom. Boll nio placeras alltid i diamantens mitt. Man inleder med att stöta den vita bollen mot klungan av bollar så att de sprider sig. Om en eller flera bollar går ned i ett hål, får man fortsätta. Råkar boll nio gå ned direkt, vinner man.

Vinner gör man genom att sänka boll nio. Objektbollen är alltid den boll med lägst siffra, och denna boll måste alltså träffas först. Träffar man fel boll, får motståndaren stöta. Råkar man träffa fel boll får motståndaren stöta
stötbollen där den hamnade. Råkar man skjuta stötbollen i ett hål, får motståndaren placera den på valfri plats.

Bollarna får sänkas i vilken ordning som helst förutsatt att den vita stötbollen först träffar bollen med den lägsta siffran. När boll 9 sänkts är spelet över, och spelaren som sänkt bollen erhåller ett poäng. Vid matchspel vinner den spelare som först når ett i förväg bestämt antal poäng. Ett sofistikerat sätt att vinna, är att träffa objektbollen så fort som möjligt så att den knuffar ned boll nio i hålet.

En variant av 9-ball går ut på att man ger ett poäng för femman och två för nian. Sedan spelar man till exempel först till 13 poäng. Att femman ger en poäng kan ge lite mer "action" åt spelet.

Avancerade regler
8-ball är den vanligaste typen av biljard. För att kunna spela 8-ball behöver man ett set bollar som innehåller en köboll och 15 andra bollar, numrerade från 1-15. Bollarna 1-7 kallas för spots och 9-15 för stripes (8-ball kan också kallas för "spots and stripes").

Spelets mål är att först sänka en av bollserierna 1-7 eller 9-15, samt därefter sänka boll nummer 8. Sänkning av boll 8 före det att spelaren sänkt sin bollserie medför förlust. Ofta brukas 8-ball spelas med dessäng, vilket innebär att spelaren före varje stöt måste avisera vilken boll han har för avsikt att sänka, och i vilket hål. Om en spelare har sänkt hela sin serie och råkar sänka köbollen innan, eller samtidigt som den svarta bollen sänks, förlorar spelaren matchen.

Avancerade regler

Snooker är den variant som får mest medial uppmärksamhet i Sverige, och den enligt min mening, mest raffinerade eftersom den bygger på taktik och försåt.

Den övre bilden visar uppställningen och en tänkt inledningsstöt som får den vita köbollen att stanna bakom brun.

Femton röda bollar läggs upp i en triangel och sex olikfärgade läggs på sina bestämda platser.

Spelarna måste stöta varannan röd och olikfärgad. Efter en röd träff får valfri färgad väljas som mål. Svart ger sju poäng, rosa sex, blå fem, brun fyra, grön tre och gul två. Varje röd sänkning ger en poäng.

Maximal poäng är (utan straffpoäng) 147 och kan endast uppnås om röd och svart växelvis sänks tills dess att alla röda är borta. Då ska de färgade sänkas i poängordning nedifrån.

Avancerade regler
Här kan du spela biljard mot datorn

Besök hemsidan för snooker i Sverige.
Snookerfakta

Kim Hartman är en fantastiskt bra snookerkommentator hos Eurosport, som gör tevetittandet extra uthärdligt. Några citat från Kim.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Bra att du har skrivit reglerna, nu vet jag också!:P

Germunds Blog sa...

Hej,

Visst är biljard fascinerande både att se på och spela.

Anonym sa...

Hej käre vänn!, vad händer om man har satt alla förutom svarta och på samma stöt sätter man först svarta sen vita vad händer?

Germunds Blog sa...

När den svarta bollen har hamnat i hålet, är spelet över om den vita ligger stilla och ensam kvar på bordet. Åker den vita ned, vinner motståndaren.

Mikoel sa...

Kanon bra beskrivet. Finns det några fler spel former i biljard. Utgå från om man har bollarna 1-15.

Germunds Blog sa...

Traditionell Pool spelas med bollarna 1-15
Länk

Germunds Blog sa...

Om den vita bollen går i hål och den svarta blir kvar på bordet, tas den vita upp och spelet fortsätter till motspelarens fördel.

Germunds Blog sa...

I det läget kan straffet bli en upplockad boll