fredag, januari 19, 2007

Raps - RME - Diesel

Klicka på rubriken och läs om säteriet som tryggat sin egen drivmedelsförsörjning genom att förädla raps till dieselbränsle.

Artikelförfattaren kanske beskriver RME-produktionsprocessen lite mystiskt, men det är ju inte poängen. Poängen är att Sveriges lantbrukare kan driva sina jordbruksredskap med bränsle som de förädlat ur de egna grödorna.


Förutom självförsörjningsaspekten, innebär det att ingen extra koldioxid tillförs atmosfären eftersom rapsen under sin tillväxtprocess, tagit upp exakt lika mycket koldioxid, som den vid förbränningen avgivna.

Genialt! sade Bill

Halleluja! svarade Bull

Den som vill veta mera om RME kan läsa
här

Andra alternativa bränslen kan du läsa om
här

I ett av riksdagsvalen på 90-talet skulle jag organisera och samordna den utåtriktade verksamheten för Centerpartiet i Stockholms län. 24 kommuner från Norrtälje till Nynäshamn skulle servas med torgmöten och valmaterial.

Lars och Henrik Barkström som ledde företaget
Diskteknik i Vallentuna, erbjöd oss att få disponera en ny stor transportbuss som ännu inte inretts för deras verksamhet.

Bussen drevs med Rapsmetylester, vilket var en nyhet då och passade perfekt till vår miljöprofil. Under en månad körde jag bussen ett par hundra mil och den gick perfekt. Dessutom slapp man den vidriga dieselavgaslukten. Ur avgasröret kom en angenäm doft av popcorn.

Inga kommentarer: