måndag, mars 06, 2006

Psykoanalys 1936




Om drömmar

Freud menar att varje dröm kan ledas tillbaka till drömtankar av sexuell art. Drömmen som sådan behöver inte ha sexuell karaktär, ty de sexuella drömtankarna uppträda ju i förklädnad, i symboler.

Om neuroser

Neurosernas orsaker äro enligt Freud, alltid sexuella komplex.

Alfred Adler var tidigt anhängare till Freuds teorier, men avvek senare från den linjen för att hävda ”strävan efter lycka och makt” som främsta psykologiska förklaringsmodell, mär en person beter sig irrationellt i omvärldens perspektiv.

Maktdriften finns hos alla. Borttränges den, uppstå neuroser, alldeles som Freud lärt om sexualdriften.

Nyare forskning tycks också giva vid handen att ett visst karaktärsdrag är knutet till en viss fysiskt konstitutionell typ. Den hänsynslösa gåpåartypen hör samman med atletisk kroppsbyggnad, den inåtvända tänkartypen med en spensligare (astenisk) kroppskonstitution.

I grunden är varje barn ju mindervärdigt gentemot livet. De första uttrycken av barnets strävan att utjämna mindervärdighetskänslan är dess försök att rikta föräldrarnas uppmärksamhet på sig.

Barn söker en rimlig kompensation för sin mindervärdighetskänsla.

Författarna hade antagligen aldrig tid att vara med sina barn. Mindervärdighetskänsla var ordet sa Bill. Stolligheter sa Bull!

Enligt Adler vinner den vuxne neurotikern kompensation på två vägar, genom ”säkring” och genom ”protest”

”Säkring” åsyftar en psykisk mekanism som skyddar patienten mot verkligheten. Hit höra en rad hysteriska karakteristika, såsom lamhet, blindhet och astma.

Tjosan! sa både Bill och Bull.

”Protesten” är neurotikerns aktiva reaktion mot livet. Han har ett ständigt behov av att göra världen annorlunda. Han stegrar sig, men längre än till en stegring, kommer han aldrig ty hans krafter förbrukas hastigt och protesten avlöses av trötthet.

Olika former av sjukdomskänsla hos barn och vuxna, som de begagna för att öka sitt inflytande och svinga sig upp till eliten, äro mycket vanliga. Rör det sig därvid om spröda och klena människor, ökas möjligheterna i betydande grad och de utnyttja till det yttersta omgivningens oro och bekymmer för deras hälsa.

Om nationell psykos

Mindervärdighetskomplex kan utbildas hos en hel nation, särskilt efter ett krig där den lidit nederlag. Det har talats så mycket om det tyska folkets mindervärdighetskomplex efter världskriget. (Boken skrevs 1936; tre år innan ww2)
Den bortträngda maktdriften leder till ömtålig, våldsamt uppträdande självhävdelse.
Weimarrepublikens tid kan ju betecknas som ett efterkrigstillstånd.

Att den tyska armén föll i spillror, berodde på att de överordnade visade brutalitet, där soldaterna väntat sig kärlek och omtanke (sic).

Hitler har återställt förhållandet mellan ledaren och massan.

(många hade nog den uppfattningen 1936)


Att behandla en bortträngd maktdrift som om den varit en sexualdrift kan ha lika ödesdigra följder som att behandla en njursjuk med en bantningskur.


Inga kommentarer: