fredag, mars 10, 2006

Kristendomen från idé till religion (som det kan ha gått till)



Terry Pratchetts böcker om skivvärlden, handlar väldigt mycket om den speciella religion som styr den största staden Ankh-Morpork. Trollkarlar och gudar av de mest osannolika slag, ställer ständigt till med oreda och ofta är det någon oansenlig hjälte som ställer allt till rätta utan att ha en aning om hur det gick till.
Jag har läst alla böckerna och har samtliga som översatts till svenska. De nya på engelska lånar jag på biblioteket efter hand som de kommer ut.
Boken Små gudar, inspirerade mig till att göra en A4-sammanställning över vår religion. Håll till godo och ge mig på moppo om du anser att jag förtjänar det.

När människorna i urtiden, började bilda samhörighetsgrupper, uppkom naturligtvis frågor omkring allt som inte kunde förklaras med den tidens vetenskapsramar.

Gruppledaren kunde förstärka sin makt och kontroll, genom att uppfinna en eller flera husgudar.

Gudarna sände regn, åska, sjukdom, viltbyten med mera, som belöning/straff för gruppens leverne. Gruppledaren blev en mäktig trollkarl och hans gud tillbads av gruppmedlemmarna.

När flera grupper enades och bildade stammar, blev det till slut för många gudar för att ledarna skulle kunna upprätthålla kontroll över stammen.

Då utsågs en stamledare och hans gud blev övergud.

I mellanöstern uppstod de första större nationsliknande sammanslagningarna av folkstammar, en process som beskrives i Bibelns Genesis.

Då måste en mäktig generalgud utkoras och det blev JHW. I början fick det nya ledarskapet finna sig i att folket till och från, tillbad sina husgudar och stamgudar, men successivt lyckades judarna/israelerna, med hjälp av de tio budorden, cementera JHW som en så mäktig gud att alla andra gudar avskaffades.

Vid den tiden fanns det få skrivkunniga men många kringvandrande sagoberättare som för kost och logi, gjorde samma nytta som tv-dokusåporna , gör i dag. Dessa underhållare skapade livskraftiga myter som skrevs ned av dem som behärskade skrivkonsten.

Tillsammans med massor av skön poesi, och släkttavlor, sattes dessa historier samman till Bibeln av de kloka och makthungriga ledarna, vilka behövde ett heligt dokument för att folket skulle frukta sina ledare och deras förbund med GUD.

Omkring åren för vår tideräknings början, fanns det flera profeter som gjorde anspråk på att vara Messias/Chrestos den smorde och Guds talesman på jorden.

Jesus från Nasaret var antagligen den mest karismatiske av dem alla och fick många lärjungar.

Tack vare Petrus och Paulus enorma energi och skrivklåda, blev vår form av kristendom så stark att romarna, drygt 150 år efter korsfästelsen av Jesus från Nasaret, insåg att de hade greppet om den kraftfullaste maktkontrollapparat som kunde uppfinnas.

Resten är historia. Vatikanens Katolicism och protestantismen tillsammans, är världens största religion.

Några hundra år senare gjorde arabernas beduinhövdingar en liknande religionsresa och skapade Islam av samma skäl.

Kristendomen har utvecklats och de första levnadsreglerna, anses endast av en liten skara fundamentalister, vara människans enda rättesnöre.

Det kärleksbudskap som tillskrivs Jesus från Nasaret, är tillsammans med den gyllene regeln, grunden för alla det moderna samhällets regler för mellanmänskliga relationer.

Det är större än de mirakler som evangelierna berättar om.

(enligt min ringa mening)

Inga kommentarer: