torsdag, september 24, 2020

Utvisade imamer









Västerås-imamen Fekri Hamad tagen i förvar

Den 52-årige imamen Fekri Hamad startade en kampanj för att få sin nära vän – Gävle-imamen Abo Raad – fri.

Under tisdagen slog Säpo till och hämtade Västerås-imamen Fekri Hamad till Migrationsverkets förvar.

Han ingår i den gripne imamen Abo Raads innersta krets.

– Gripandena är ett sätt att ta väck de värsta aktörerna, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Den 52-årige imamen Fekri Hamad startade en kampanj för att få sin nära vän – Gävle-imamen Abo Raad – fri. Han skrev inlägg på sociala medier, uppmanade till protester och i sin fredagspredikan som han höll i Gävle gick han till hård attack bland annat mot islamiska föreningar som inte vågade stödja hans kampanj.

– En bror frågade mig vad ska jag prata om i dag. Ska jag prata om ramadan när dess måne är borta från denna moské? Alla avvaktar och alla undrar vad det är som kommer att hända, sa imamen Fekri Hamad.

Han höll sin predikan efter att Abo Raad tagits i förvar och han sa:

– De vill ha moskéer precis som våra hemländers moskéer på 60- och 70-talen - att dess besökare bara ska vara äldre människor. De vill inte ha någon imam som uppmanar ungdomen att ta sig ut för att stödja och sprida Allahs religion.

Flera källor bekräftar för Expressen att Fekri Hamad, som har palestinsk bakgrund och är skriven i Västerås, har tagits i förvar.

– Fekri Hamad är radarpar med Abo Raad. De två tillsammans har försökt att ta över vissa moskémiljöer. Han kommer ursprungligen från Landskrona och varit verksam där nere. Vi nämner honom i vår salafistrapport. Han är den närmaste personen till Abo Raad. Man ser ofta de två tillsammans. De har varit kringresande imamer i Uppsala, Gävle, Sandviken, Västerås, säger Magnus Ranstorp och fortsätter:

– Metoden är att att de skapar inflytande under den viktiga fredagsbönen.

Uppgifterna om att imamen tagits i förvar kommer från flera olika håll och från personer som känner den muslimske ledaren väl.

Uppgifterna om att imamen tagits i förvar kommer från flera olika håll och från personer som känner den muslimske ledaren väl.

– Ring inte honom. Han kommer inte att svara. Han är gripen, säger en källa som står i daglig kontakt med den muslimske ledaren vars mobiltelefon så sent som i natt var påslagen utan att någon svarade.

– Han är salafist men i våra diskussioner förespråkade han modern islam och uppmanade folk att följa lagen. Kan det vara så att han ville lura oss? Jag vet inte, säger en källa som känner Fekri Hamad.

– Säpo vill begränsa tillväxten i de radikala miljöerna som finns i Sverige. Det andra är att Säpo vill testa lagstiftningen och det tredje är att gripandena sätter press på fyrtornen som är avgörande i de här miljöerna. Det är ett sätt att ta väck de värsta aktörerna.


Inga kommentarer: